Fűtéstámogatás igényelhető

Többen juthatnak pótlékhoz

453

Sürgősségi kormányrendeletnek köszönhetően többen kaphatnak fűtéstámogatást, mint tavaly. A fával, gázzal vagy villanyárammal fűtők támogatási felté­telei változtak meg januártól. A gyergyószentmiklósi városháza felhívja az érintettek figyelmét, hogy éljenek a lehetőséggel!

A fával, gázzal és villamos árammal fűtők esetén változtak a támogatás feltételei

Tavaly december 29-én jelent meg a 114-es számú sürgősségi kormányrendelet, amely módosítja a 2011/70-es kormányrendeletet. Ennek értelmében fával, gázzal és villanyárammal való fűtéstámogatásban azok a háztartások részesülhetnek, amelyekben az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a 750 lejt. A módosítás előtt ez a felső határ 615 lej volt. A rendelet januártól lépett hatályba.
– Azok a személyek, akik az új küszöbértéknek köszönhetően jogosulttá váltak a fűtéstámogatásra, benyújthatják igénylésüket – közölte Fórika Krisztina, a polgármesteri hivatal szóvivője. Hozzátette, aki január 20-ig leadja a szükséges iratokat, az még három hónapig kaphatja a pénzt.
Az igénylő jövedelmétől függően fával való fűtés esetén 16 és 54 lej között változik a támogatás értéke, míg elektromos és gázfűtés esetén 19 és 262 lej közötti támogatást kaphatnak a jogosultak. A távhőszolgáltatást használók esetében 5%-tól 90%-ig terjedhet a támogatás mértéke.
A 2018/2019-es fűtésidényben egyébként 485 családnak hagyták jóvá a fűtéstámogatást Gyergyószentmiklóson, többségében távfűtést használó családoknak. A polgármesteri hivatal szociális osztálya arra számít, hogy még közel ötven család nyújthat be újabb igénylést a módosítások nyomán. A szóvivő elmondta azt is, mivel január elsejétől emelkedett a minimálbér, ez sok család esetében jelent jövedelemmódosulást, és mindazok, akik fűtéstámogatást kapnak, kötelesek jelenteni a változást, előfordulhat ugyanis, hogy egyesek kiesnek a jogosultak köréből.
A kéréseket és a jövedelemmódosulást bizonyító iratokat a Kárpátok utca 5. szám alatt az 5-ös irodában, a szociális osztály székhelyén lehet benyújtani, munkanapokon 8.30 és 14.30 óra között. A fűtésidény öt hónapja alatt mindvégig igényelhető a pótlék, mindig az adott hónaptól kezdődően hagyják jóvá, amennyiben legkésőbb 20-áig leadják a kérést az érintettek.
A lakosoknak formanyomtatványt kell kitölteniük, a pénzügyi és a mezőgazdasági iroda az igazolásokat belső rendszer alapján állítja ki. Felhívják azonban a figyelmet, hogy a család összetételét, jövedelmet igazoló dokumentumokat kötelező bemutatni. Az igénylési lap kitöltésével kapcsolatos kérdéseket a lakosok a szociális iroda munkatársainak tehetik fel, akik segítenek abban, hogy az adatok pontosan, igazolhatóan legyenek feltüntetve.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek