Füstölgő autóipar

56

daczo-denes-281x300Nem tartozom azon vájt fülűek társaságába, akik már az indítás utáni másodpercekben hallják azt, hogy mi a baj a motorral. Sőt azt sem tudom, hogy mi az a kotyogó, kopogó hang elöl az autóban. Érzéketlen vagyok ezekre a hangokra. Sőt egy ideje azt is tudomásul kellett vennem, hogy azért is csak én vagyok a hibás, amiért anno, a Nagy Laji dombján nem az autószerelők kézikönyvével jöttem a világra…
Alapjáratban is elbuknék minden tesztet, amely az autó működését firtatná. Csak mások autójában szoktam hallani a jobb első kerék kopogását vagy más zörejeket. Általában azokban a járművekben, amelyeknek gazdái a legkisebb zajra is allergiásak. Ilyenkor már csak bosszantásból is felteszem a kérdést, mi ez a zaj?
Autótechnikai analfabétaként is felfigyeltem az elmúlt napok autópiaci kattogására. Ez volt az a hír, ami egy időre lecserélte a migráns témát a hírszolgáltatók címlapjáról, és helyette a német autógyártó-óriás került előtérbe. A világraszóló Volkswagen-csalás úgy tűnik, több egyetlen gyártó, cégvezető bukásánál.
A világháló adatai szerint világszerte 592 ezer ember dolgozik a VW csoportnak, amely 14,8 milliárd euró profittal zárta a tavalyi esztendőt. Világszerte 11 millió olyan autó van, amelybe a „csaló” szoftvert építették be, és ennek segítségévek manipulálták, hamisították a dízelkocsik károsanyag-kibocsátási adatait. Elemzők már egyenesen a dízelautó-gyártás bukásáról beszélnek, azt állítva, hogy a cégcsoport nem manipulálta volna adatait, ha rendelkezésre álltak volna azok a technikai megoldások, amelyek segítségével csökkenteni lehetne a károsgáz-kibocsátást.
A gazdasági válságból alig eszmélő autógyártásnak mindenképp komoly pofont adott a csalás leleplezése. A gyár október 7-ig kell konkrét cselekvési naptárral előálljon, hogyan orvosolja a kialakult helyzetet. Az európai országok ennél gyorsabban adják a pofonokat az óriásnak. Elsőként, de nem egyedüliként, Svájc jelentette be, hogy betiltja a VW csoporthoz tartozó autók kereskedését. Olaszország is bejelentette, hogy felfüggeszti az összes autómárka értékesítését, amely érintett lehet a csalásban. A dízelautók szoftver-manipulációja közel 1 millió autót érinthet Olaszországban, ennyit adtak el az érintett márkákból 2008 óta.
A franciaországi zöld pártiak, egyenesen a dízeljárművek betiltását kérték 2025-ig. A környezetvédelmi miniszter, aki elutasította ezt a kérést, azzal érvelt, hogy a francia gépjárműeladások felét a dízelautók jelentik.
A hazai autókereskedést is érintheti a botrány. Egyelőre itthon munkabizottság felállítására futotta, amelynek az lesz a feladata, hogy eldöntse, milyen lépésekre van szükség. A miniszterelnök ezúttal sem hazudtolta meg önmagát. A legjobb öröm mégis a káröröm – ez derült ki Victor Ponta szavaiból, aki azt mondta: időnként jól jön azok megleckéztetése, akik állandóan másokat akarnak kioktatni.
Amíg az autópiac a szoftverbotránytól bűzlik, addig mi a reggeli dugókban a máshonnan kiszuperált autók füstjétől krákogunk. A mostani simlizéstől inkább drágábbak lesznek az új autók. A botrány miatt megszűnő munkahelyek még jobban mélypontra süllyeszthetik a talajt vesztett Európát.

Daczó Dénes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek