Furcsa

125

„A helyi nagyságok olykor helytelenül kicsinyesek”
Bogdánfi Sándor

Olvasom, hogy Klaus Jo­han­nis alkotmányos természetű jogi konfliktust okozott azzal, hogy megtagadta Laura Codruța Kövesi DNA-fő­ügyész leváltását, amelyet Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezett. Dăncilă miniszterelnök az Alkotmánybírósághoz fordult segítségért, amelyet meg is kapott. A taláros testület szavazás után 6:3 arányban igazat adott a feljelentőnek. Elhangzott, hogy az ügyészségek az igazságügyi minisztérium fennhatósága alatt működnek, tehát az államfőnek nem hatásköre az ügyészségi vezetők munkáját menedzselni és szakmai szempontból kiértékelni, tehát leváltásuk esetén nem bírálhatja felül az igazságügyi minisztert. Amennyiben a törvény valamit előír, mi az, hogy szavazás útján döntenek? Hárman ellene szavaztak, lehet, hogy nekik van igazuk? Különben is a kusza román törvények között nehéz eligazodni. Ha az elnök nevezi ki, hadd váltsa le ő, ha jónak látja. Az igazságügyi miniszter váltsa le azt, akit ő nevezett ki és ne próbáljon utasításokat adni az állam elnökének. És ez vonatkozik az Alkotmánybíróságra is, hangoztatta Augustin Zegrean volt alkotmánybírósági elnök.
Időközben hallom, hogy Klaus Johannist szombaton Münchenben a Hanns Seidel Alapítvány kitüntette a demokrácia konszolidálásában és a korrupcióellenes harcban szerzett érdemeiért. Közben a fővárosban és az ország több más városában tüntetéseket szerveztek, elmarasztalják az Alkotmánybíróság megalapozatlannak tartott döntését, egyszersmind támogatásukról biztosítva a DNA főügyészét. Kövesi sok nagymenő szélhámosról rántotta le a leplet, lehet, hogy épp ez a baj? Már az is elhangzott, hogy Romániában a bűnözést akarják legalizálni. Furcsa, de amíg az elnök és a kormány egy ideje egymással bakalódik, az ország majd minden vonatkozásban ott kullog a sor végén.

Kopacz Zoltán, Csíkszereda

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek