Furcsa lakodalom

Vőfélytalálkozó Szárhegyen

993

Vőfélytalálkozót tartottak a hétvégén Gyergyószárhegyen. Több mint negyven vőfélyt hívtak meg az eseményre nemcsak az országból, hanem külföldről is érkeztek résztvevők.

Legénybúcsúztató és leánykikérő. Képzés és mulatság Fotó: Lázár Hajnal

A magyarországi Földesen több évre visszanyúló hagyománya van a vőfélytalálkozónak. Tavaly ezen a rendezvényen való részvétel után született meg az ötlet, hogy Gyergyószárhegyen is megszerveznek hasonló rendezvényt – mondta el Kolcsár András szervező, a Gyergyószéki Mezőgazdászok Egyesületének elnöke, s hozzátette: tudomása szerint ilyen rendezvényt Gyergyó vidékén még nem tartottak.
Hagyományos lakodalom mintájára szervezték a programokat. Pénteken disznóvágást tartottak, amelyen a meghívott vőfélyek vettek részt. Szombaton tartották a vőfélyek lagziját. A központban gyülekeztek a résztvevők, majd a vőlegény szerepét betöltő fiatal házához vonultak, ahol megtartották a legénybúcsúztatót. Onnan továbbmentek a leányos házhoz, ahol a kikérő következett.
Nem hiányzott az élőzene, a sütemény s a pálinka sem, s mint a legtöbb esetben, itt is elkötötték az utat az esküvőre vonuló ifjú pár előtt. Majd a templomban folytatódott a program, szentmisén áldották meg a résztvevőket.
A falatozásra pedig a kultúrházban gyűltek össze a résztvevők, ahol a vőfélyek rigmusai, meséi, valamint népdalok, helyi fellépők szórakoztatták a közönséget. A rendezvényt vőfélybál zárta. A Szárhegyi Vőfélytalálkozót és Szentandrási Sokadalmat hagyományőrző szándékkal szervezték meg.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek