2021, január 18, hétfő.

Friss vizet az itatókba

Mindig legyen elég mennyiségű és minőségű itatóvíz a jószágok előtt: jelenleg ez a legfontosabb teendője az állattartó gazdáknak ahhoz, hogy legelőn vagy a gazdaságban tartott állataikat a hőséghullám ne viselje meg – mondta el kérdésünkre válaszolva dr. Püsök László, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság osztályvezetője.

Patakból kortyoló növendék. Egyelőre még nem panaszkodnak vízhiányra a gazdák

[dropcap]H[/dropcap]abár Hargita megyét a kánikula – a Magyarországon vagy Románia nyugati és déli megyéiben kialakul katasztrófaállapothoz képest – nem annyira sújtja, haszonállataik megfelelő hőkomfort-érzetének biztosítására a helyi gazdák is sokat tehetnek. Püsök László, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság osztályvezetője jelen időszakban az itatók karbantartását, megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvízzel történő ellátását tartja a gazdák legfontosabb feladatának. Nagy melegben a pásztorok a legeltetést is inkább a kora reggeli és az esti órákban végezzék, napközben pedig lehetőleg árnyékos helyre tereljék a jószágokat – tanácsolja a szakember.
Elmondta: vízhiányról, illetve az állatok itatását akadályozó problémákról a szakhatóság munkatársainak nincs tudomása: az irányú gondokat az állattartó gazdák idén még nem jeleztek.
– Homoródmentén nem tudom pontosan hogy állnak a gazdák, de szárazság, aszály miatti vízhiányt Hargita megyében egyelőre sehol nem észleltünk. Az állatok tudtunkkal emiatt nem szenvednek. Szerencsére az itatókat tavasszal rendszerint mindenhol pontra teszik, még a legeltetési időszak megkezdése előtt. Lényegében ezt a helyi tanácsok kellene ellenőrizzék, de a gazdáknak és a pásztoroknak is érdeke, hogy az állatok ivóvize és az itatáshoz szükséges feltétel mindenhol biztosítva legyen – jegyezte meg Püsök László.
Hideg vízzel az izzadt, kihajtott, kifáradt lovakat sem szabad itatni, de a szakhatóság képviselője szerint ezt minden rendes állattartó tudja. A kipihent állatok itatásánál viszont a hideg víz sem okoz gondot.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb