Frida Kahlo betegségeiről hallhatunk érdekes előadást

Jubileumi román–magyar pszichiátriai konferencia

252

Az affektív és szorongásos zavarok, az öngyilkos magatartás, valamint a társadalom, pszichiátria és kultúra kölcsönhatása lesznek a fő témái a X. Évfordulós Nemzetközi Román–Magyar Pszichiátriai Konferenciának. A holnap kezdődő és szombatig tartó tudományos találkozó előadásait a Csíki Moziban tartják, és a nagyközönség számára Frida Kahlo mexikói festőnő pszichiátriai betegségének és művészetének összefüggéseiről tartanak előadást – tájékoztatott
dr. Veress Albert pszichiáter, a konferencia főszervezője.

Frida Kahlo betegágyán is festett

Román, magyar és angol nyelven zajlanak majd a hazai és a magyarországi szakemberek bemutatói, de Csíkszeredában tanácskozik a két ország pszichiátriai társaságának vezetősége, a Pszihoszociális Rehabilitációs Világszövetség romániai ágának, illetve a Román Pszichoszociális Rehabilitációs Társaság közgyűlése is.
A szakmai konferenciának lesz egy, a nagyközönség számára is nyitott, ingyenes előadása, amelyet
dr. Németh Attila, a budapesti Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgató főorvosa tart pénteken, 16 órától a Csíki Moziban. Az előadás címe Frida Kahlo személyiségzavarának hatása művészetére és partnerkapcsolataira. A belépés ugyan ingyenes, de a helyek korlátozott száma miatt az érkezés sorrendjében fogadják a hallgatóságot, amíg az ülőhelyek be nem telnek.
Frida Kahlo mexikói festőnő egyike a XX. század legeredetibb és legjelentősebb festőművészeinek. Nő hozzá hasonló karriert ezen a területen még nem ért el. Életében számos tragikus esemény érte. A tragikus életesemények és a borderline személyisége ellenére vagy inkább ezek segítségével sikerült megvalósítania önmagát, megszerezve magának élete szerelmét és megteremtve azt az egészen egyéni stílusát, amelyben egyesíti az ősi indián spiritualitást és a nőiség minden örömét, bánatát. „Én nem az álmaimat festem meg, hanem a való életemet” – mondta. Eredetisége vitathatatlan, és ezért nem is lehet besorolni egyetlen stílusirányzatba sem.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.