2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Franciaországban izzadnak

Profi körülmények között , mediterrán éghajlaton készül a valamivel kevesebb, mint egy hónap múlva rajtoló kézilabda-idényre a Székelyudvarhelyi KC. A csapat vasárnap utazott el Montpellierbe, napi két tréninggel hangolnak a fiúk, itt kapják meg a legkeményebb terhelést. Ha meccset nem is, de egy iskolajátékot beiktattak a helyi francia gárdával, akik a Bajnokok Ligájában edződnek.

Minden adott ahhoz. hogy az SZKC játékosai teljes mértékben elvégezhessék a nyári alapozást
Minden adott ahhoz. hogy az SZKC játékosai teljes mértékben elvégezhessék a nyári alapozást

[dropcap]E[/dropcap]lhagyta a várost a Szé­kelyudvarhelyi KC, a július közepétől kezdődő felkészülési időszak második szakaszába léptek. Az előzetes terveknek megfelelően Montpellierbe utazott vasárnap a Challenge Kupa-győztes gárda, a fiúk itt kapják meg ezen időszak erőteljes terhelését. A csapat Párizs érintésével jutott el a 260 ezres városba, amely vasárnap délután nagyon csendesen várta a küldöttséget – kiürült utcák, bezárt boltok. A gárda a CREPS elnevezésű létesítményt veheti igénybe, itt vannak elszállásolva a sportolók, valamint ötvenméteres körzetben minden megtalálható, ami szükséges egy edzőtáborban: erőterem, sportterem, atlétikapálya.
Apropó, Párizs. A csatlakozást vártuk vasárnap délben, pár órával azelőtt, hogy a Tour de France, a világ legnagyobb kerékpáros körverse-
nyének utolsó szakasza elindult volna a francia fővárosban. A reptér nincs közel a településhez, de a verseny illata, íze érződött itt is. Nem feltétlenül a reklámokra kell gondolni. Leginkább arra, amikor a kezedbe veszed az ország legnagyobb sportnapilapját, a L`Equipe-t. Címlapon az egy nappal azelőtti hazai győztes, Tibaut Pinot, akit helyi hősként taglalnak. Aztán lapozol, következik még kilenc oldal tiszta kerékpározás, elemzésekkel, nyilatkozatokkal. Innen le lehet szűrni, hogy mennyire népszerű ez a sportág, ez a világesemény Franciaországban.
Montpellier, a 260 ezres város csendes, nagyon csendes. Jó, vasárnap délután van, a kánikulát a szinte mindig fújó szél törte meg. Valamelyest így elviselhetőbb a hőség. Az SZKC elfoglalja a szállását, amely egy sportlétesítmény középpontja. CREPS a neve, ide pedig a francia erőnléti edző, a legnagyobb név a szakmában, Olivier Maurelli hívta a gárdát. Ő is állította össze a fizikai edzéseket, a technikai-taktikait pedig az edző, Vlad Caba vezeti. Napi két tréninggel készülnek a fiúk, amúgy most kapják meg a legnagyobb terhelést.
Mennyire indokolt, hogy elhagyd a megszokott tered, idegenben végezd az edzőtábort – tettem fel a kérdést a trénernek. „Nagyon indokold, elsősorban azért, mert a játékost kizökkented a megszokott kerékvágásból. Otthon már minden egyes dolgot ismer, tud, itt minden új. Csak a feladatra tud koncentrálni, nincsenek zavaró tényezők. Itt kiváló körülmények között edzhetünk. Romániában nem nagyon találtunk ilyen helyet, ahol mindent megkapunk, van edzőterem, sportcsarnok, atlétikapálya. Ez pedig elengedhetetlen számunkra” – felelt a feltett kérdésemre.
A kézilabdázók közül az újonnan érkezett Milan Szajin kisebb egészségügyi problémákkal küzd, lábsérüléssel bajlódik. Csak könnyített edzéseket végez, remélhetően csütörtökön már beállhat a többiek közé. Egy fizikai, valamint egy labdás tréning váltja egymást naponta, a fiúknak azért lesz három délutánjuk, amikor nem lesz edzés.
Vlad Caba délutánonként a helyi Montpellier edzéseire látogat el, próbálja ellesni, hogy miként készül a Bajnokok Ligájában is érdekelt csapat. Az első tapasztalatai már sokatmondóak, egy edző és két másodedző tartja a foglalkozásokat, mellettük három kiegészítő személyzet van – csapatorvos, kinetoterapeuta. Az edzések majdnem sűrű csendben zajlanak, a csapat tagjai pedig majdnem két és fél órás edzésen különböző felállásokat gyakorolnak, addig, amíg mindenki tudja, hogy mi a szerepe az adott szituációban. A stáb próbált egy barátságos találkozót lekötni, de mivel a Montpellier csak a napokban kezdte el a felkészülést a soron következő szezonra, így nem tudták azt bevállalni. Azért egy közös edzést igen, ahol úgynevezett iskolajátékon vesznek részt a felek. Meghatározott játékelemeket gyakorolnak egymás ellen.
A gárda jövő szerdára érkezik vissza Székelyudvarhelyre.

Józsa Csongor, Montpellier

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb