Franciaország és Dánia is kerítést épít

Afrikai sertéspestis

140

Franciaország és Dánia is kilövésekkel és a vaddisznók mozgását akadályozó vadkerítések építésével próbálja elejét venni az afrikai sertéspestis megjelenésének. Az intézkedéssel mindkét ország a komoly gazdasági hasznot termelő sertéságazatát védené.

Kerítéssel védenék a vaddisznóktól a házisertés-állományt. Megelőznék a bajt Fotó: Domján Levente

Franciaország Dániát követően a második EU-tagállam, amely megelőző in­tézkedéseket vezetett be az afrikai sertésvész kapcsán. Megkezdődött ugyanis egy 1,5 méter magas vadkerítés építése a francia–belga határ mentén az Ardennek erdejében, miután két, sertésvészben elpusztult vaddisznót találtak Belgiumban. Az építés idejére – elriasztóként – kivezényelték a katonaságot, 200 vadászt pedig azzal bíztak meg, hogy lőjék ki a Belgiumból jövő vaddisznókat, hogy megakadályozzák a francia állomány fertőzését – írja a Syngenta blogra hivatkozva az agroinform.hu mezőgazdasági hírportál.
Dánia ugyanakkor a Németországgal közös 70 kilométeres határán épít vadkerítést. Az országban ugyan még nem mutattak ki betegséget, de a dán kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a jövedelmező sertésexportját, ami évente 33 milliárd dán koronát hoz a konyhára. Ezért például enyhítették a vadászati korlátozásokat, így éjjel-nappal egyaránt vadászható a vaddisznó. Az 5,7 milliós Dánia gazdasága nagymértékben függ az állattenyésztéstől, hiszen évente 28 millió sertést küldenek a világpiacra.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek