Francia kézbe kerül az Albalact

100

A francia Lactalis Csoport tulajdonába kerül a legnagyobb romániai tejipari vállalat, a gyulafehérvári Albalact. Az üzletet azonban még a Versenytanácsnak is jóvá kell hagynia.

Tejcsomagoló az Albalact üzemben. Elkelt
Tejcsomagoló az Albalact üzemben. Elkelt

A francia Lactalis Csoport vásárolja fel a hazai tejpiac legnagyobb szereplőjét, a Gyulafehérváron alapított Albalactot. A francai fél és az Albalact főrészvényesei közötti egyezséget tegnap hozták nyilvánosságra – számolt be a Ziarul Financiarra hivatkozva a Transindex.ro. Az Albalact 70,3 százalékos tulajdonrészét birtokló főrészvényesek és a francia vállalat között született megállapodást azonban még a Versenytanácsnak is engedélyeznie kell, ezt követően a Lactalis a Fehér megyei cég részvénypakettjének 100 százalékára ajánlatot fog tenni. A tranzakció értékéről még nem született egyezség, ám a francia cég az Albalact 400 millió lejes adósságállományának rendezését is vállalta.
Az Albalact a legnagyobb hazai tejipari vállalat, amely 2014-ben 100 millió eurós üzleti forgalmat generált, így megelőzte az addigi piacvezető Danone-t. A Raul Ciurtin által felépített vállalat igazi sikertörténet, a cég üzleti forgalma 50-szeresére nőtt az elmúlt tizenöt esztendőben: 2002-ben még csupán 2 millió euróra volt tehető. Az Albalact tulajdonába még két másik cég is tartozik, a hosszúmezői Rarăul Câmpulung Moldovenesc és az Albalact Logistic: a három cég összesen több mint ezer alkalma­zottat foglalkoztat. A cég ter­mék­portfóliójába a Zuzu, a Fulga, a Rarăul, az Albalact és a Poiana Florilor márkájú sajtok, illetve friss tejtermékek tartoznak.
A Lactalis Csoport üzleti forgalma 2015-ben 17 milliárd euróra rúgott. A cégcsoport egyébként már 2008 óta jelen van Romániában, a vállalat akkor a LaDorna brandet vásárolta meg Jean Valvis üzletembertől.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek