2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Fotókban megörökített hétköznapok

[dropcap]A[/dropcap] kőrispataki Szalmakalap Fesztiválon immár ötödik alkalommal nyitják meg az Etéd községi hétköznapok című válogatott fényképkiállítást szombaton, július 18-án 13 óra 30 perckor a helyi kultúrotthonban. Az Etéd községi iskolások irodalmi műsorral és népdalokkal lépnek fel, a megnyitón elhangzik P. Buzogány Árpád művelődésszervező méltatása.
A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Hargita Megye Tanácsa által szervezett vándorkiállítást a szé­kelyudvarhelyi, a székely­keresz­tú­ri, majd a csíkszeredai közönség láthatta januárban és februárban, március–április folyamán Gyer­gyó­szárhegyen volt megtekinthető, ezúttal pedig Kőrispatakon mutatják be a tárlat anyagát. Ősszel ismét megtekinthető lesz Eté­den a 2014. október 17. és 24. között megszervezett XXX. Orbán Balázs dokumentációs fotótábor anyaga.
A tábort a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a helyi polgármesteri hivatal szervezte, Hargita Megye Tanácsa alintézményén, a Hargita Megyei Kulturális Központon keresztül támogatta.
A kiállítás anyagának szerzői – Antal Levente (Sepsiszentgyörgy), Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Erős Zoltán (Gyergyószárhegy), Fekete Réka (Székelyudvarhely), Kerekes István (Kazincbarcika – Magyarország), Papp Elek (Nagy­kőrös – Magyarország), Pé­li László (Dabas – Magyarország), Tordai Ede (Marosvásárhely), Tóth Zsuzsanna (Hatvan – Ma­gyarország), Vass Lehel (Szé­kely­udvarhely), Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy), Vitos Haj­nal (Csíkszereda) – számos eredményt értek el hazai és nemzetközi megmérettetéseken.
A fotótáborok fő célja az ezredforduló eleji, gyorsan változó Udvarhelyszék hagyományos életformájának, tájainak minőségi dokumentálása, „vizuális értékmentése” a fotográfia eszközeinek segítségével, ugyanakkor a jelenkor ízlésvilága, vívmányai is lencsevégre kerülnek. A községeknek olyan képi ábrázolásáról van szó, melyhez hasonló koncepciójú sosem készült eddig, hiszen az épület- és szociofotóktól a portrékig, táj- és tárgyfotókig számtalan műfaj, téma fellelhető a felvételeken. A fényképkiállítás teljes képanyaga a Facebookon is megtekinthető.

HN-információ

Tisztaszoba siklódi portán. Betekintést engedtek a hétköznapokba Fotó: Balázs Ödön
Tisztaszoba siklódi portán. Betekintést engedtek a hétköznapokba Fotó: Balázs Ödön

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb