Főszerepben Tomcsa Sándor

20 éves a székelyudvarhelyi színház

79

November 22–24. között ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. A névadó drámaíró, karikaturista, színikritikus lesz a főszereplője a háromnapos rendezvénynek.

Nagy Pál színházigazgató

Nagy Pál színházigazgató sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy sokan nem is tudják, miért épp Tomcsáról nevezték el a színházat, munkássága is kevésbé ismert, mivel kéziratait nehezen lehet felkutatni, új kiadások pedig nincsenek. Holott sokoldalú személyiség, alkotóművész volt: színpadi műveket, színikritikákat, karcolatokat írt, karikatúrákat készített, Tomcsa-esteket tartott. Hozzátette: most nemcsak a szerepeket írja Tomcsa, hanem ő maga lesz a főszereplő.
A színház 1998. november 6-án tartotta első bemutatóját, a társulat Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabját adta elő. Az elmúlt húsz évben azonban, a kőszínház létrejötte óta nem került színpadra Tomcsa-mű – mindössze egy felolvasószínházi előadást tartottak, illetve ide kapcsolódik az Egy perc Örkény…, Két perc Tomcsa…, Három perc Karinthy…, Öt perc… Színház című produkció, amely a névadó írásait is tartalmazta.
– Régóta készülünk arra, hogy megtiszteljük a névadónkat azzal, hogy nagyszínpadra visszük egy darabját – hangsúlyozta Nagy Pál.
A születésnapi ünnepség részeként ma este 7 órakor mutatják be egyik leghíresebb, Műtét című művét, amelyet Zakariás Zalán, a színház művészeti vezetője visz színre (a premierre a Tomcsa Sándor bemutatóbérlet érvényes). Az előadás holnap, 18 órakor is látható (erre a Nyirő József-bérlet érvényes).
Ma, a bemutató előtt, 6 órától megnyitják a Kulisszák előtt és mögött című emlékkiállítást, a kéziratokat, karikatúrákat, egyéb személyes tárgyakat tartalmazó tárlatot a színház épületében különböző helyszíneken rendezték be. A tárlat anyagának nagy részét a Haáz Rezső Múzeum biztosította, de a nézőket is bevonták.
Holnap 17 órától személyesebb hangvételű beszélgetésre kerül sor: Az emlékezés szemüvegén át című, Katona Zoltán újságíró által moderált eseményen olyan meghívottak vesznek részt, akik személyesen ismerték Tomcsát, találkoztak, illetve valamilyen kapcsolatban voltak vele, és élő emlékeket osztanak meg róla. Nagy Pál hangsúlyozta: a beszélgetés nem zárt körű, a közönség részéről is várják az emlékeket, bárki megoszthatja a Tomcsa Sándorral kapcsolatos élményeit. Pénteken rendhagyó módon este 6 órától lesz az előadás, majd este 8 órától könyvbemutatót tartanak: Tomcsa Műtét című drámáját egy rendkívüli műsorfüzetbe foglalták össze.
Szombaton este 7 órától Pásztor Márk mutatja be Humoreszkek című, Tomcsa Sándor műveiből összeállított egyéni előadóestjét a színház előterében, este 8 órától a magyarországi Cannaro zenekar adja elő New York Párizs Budapest zenés műsorát, a háromnapos rendezvény pedig bulival zárul. A program összeállításában és a rendezvények lebonyolításában a társulat mindegyik tagja aktívan részt vesz, ugyanakkor külső segítsége is van a színháznak: a már említett Katona Zoltánon kívül Dunkler Réka dramaturg és Szabó Károly, a Városi Könyvtár munkatársa is része a projektnek.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek