Fórumot, kedvet teremteni a fiataloknak

SICULUS fesztivál – hatodszor

163

Idén szeptember 6. és 8. között ismét útjára indul az egykor nagy sikernek örvendő, legendás SICULUS fesztivál. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére, az Udvarhelyi Ifjúsági Egyeztető Tanáccsal társzervezésben a csütörtöktől szombatig tartó rendezvény programjain minden generáció megtalálja a szívéhez közel álló eseményt.

Lőrincz Ildikó és Szécsi Zsolt. Újraélesztik, mielőtt elfelejtenénk Fotó: Simó Márton

Sajtótájékoztatót tartott tegnap Székelyudvarhelyen a fesztivál szervezőstábja. Köz­ismert, hogy idén az ifjúság évét ünnepeljük Hargita megyében, amikor keresik a lehetőségét annak, hogy tehetséges fiatal muzsikusok számára olyan fórumot teremtsenek, amely hazai pályán a saját szerzeményt, az egyéni zenei produkciót részesíti előnyben. A versenyprogramba 11 feltörekvő erdélyi magyar zenekar nevezett be, ebből 8 zenekar tud részt venni a pénteken és szombaton délután sorra kerülő megmérettetésen. A zeneboltokban levásárolható vásárlási utalványok mellett Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala három díjazottnak juttat fellépési lehetőséget a jövő évi városnapok rendezvénysorozaton, továbbá a Kincses Kolozsvár Egyesület a jövő évi Kolozsvári Magyar Napokon biztosít fellépési lehetőséget a fesztivál kitüntetettjének. A Román Televízió Magyar Adása szerkesztősége három nyertes zenekar számára biztosít stúdiófelvételt, az Udvarhelyi Fiatal Fórum egy díjazottat meghív a Peron Music fesztiválra. A különféle fesztiválok szervezőivel az egyeztetés még tart, várhatólag további fellépési lehetőségekhez jutnak a díjazottak.

Marx József felvétele, 1971

A Román Televízió Magyar Adása szerkesztősége a fesztivál egyik partnereként felújította és a fesztivál rendelkezésére bocsátja az egykori Siculus fesztiválok archív felvételeit, ezeket csütörtökön, pénteken és szombaton 15 és 17 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a ZújGé-ben és a városi könyvtár filmklubjában.
Csütörtökön 18.30 órakor az egykori felvételekből Kortöredékek címmel kiállítás nyílik, a felvételek egy részét a Haáz Rezső Múzeum bocsátotta rendelkezésre, másik részét egykori szervezők, résztvevők válogatták be.
Siculus-szemle címmel összegzik mindazt, amit a fesztivál múltjáról, a hazai zenés mozgalmakról, dalszövegkultúráról tudni lehet, és keresik a hazai magyar könnyűzenét segítő alternatívákat is. A szemle előadói: Boros Zoltán zeneszerző, rendező, a Román Te­levízió Magyar Adásának volt zenei szerkesztője; Zilahi Csaba, a Kolozsvári Rádió zenei szerkesztője; Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész; Demeter Csanád történész; Novák Károly történész.
Ezt a szemlét kiegészíti a fiataloknak megszervezett tematikus kvíz, ahol csapatok versenyeznek a szemlén gyűjtött ismeretekből. A múlthoz tartozik az 50 éves Metropol Group zenekar pályafutása is, pénteken délután A Metropol-sztori című kötetbemutatóra is sor kerül a székelyudvarhe­lyi Művelődési Házban.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek