Forradalom, szabadságharc, vértanúság

TUDÁSZ Székelyudvarhelyen

41

Rendhagyó műveltségi vetélkedőn elevenítették fel középiskolások a 170 éves forradalom és szabadságharc eseményeit, nagy személyiségeit. Legjobbnak a székelyudvarhelyi csapat bizonyult.

Színpadon a történelem. Műveltségi vetélkedő a Művelődési Házban Fotó: Lőrincz Csaba

Székelyudvarhelyen nagy hagyománya van a TUDÁSZ néven futó, középiskolások­nak szóló műveltségi vetélkedőnek. A pénteken kora délután, a Művelődési Házban zajló verseny Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának kezdeményezésére az Eötvös József Alapítvány szervezésében valósult meg. Rendhagyó, hiszen az aradi vértanúk emléknapja szolgáltatta az aprópót, de azért is, mert egész Székelyföld képviseltette magát, sőt magyarországi diákcsapat is bekapcsolódott a versenybe

Múlt és értékteremtés
Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn – Széchenyi István mondását idézte köszöntőbeszédében Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának misszióvezetője, aki hangsúlyozta: ma is az ezen az elven élő fiatalokra van szükség. Gálfi Árpád polgármester a műveltségi vetélkedő értékteremtő és közösség­nevelő szerepét hangsúlyozta, Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke pedig arra biztatta a fiatalokat, hogy a szabadságharc elveit nem szabad elfelejteniük.
A TUDÁSZ különkiadásán nyolc székelyföldi középiskola (a ko­vásznai Kőrösi Csoma Sándor Kö­zépiskola, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium, a segesvári Mircea Eliade Főgimnázium, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium, a szé­kelykeresztúri Orbán Balázs Gim­názium és a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium), valamint a bajai MNÁMK Gimnázium (Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja) háromfős csapata vett részt. A zsűri tagjai Soós Zoltán konzul, Hermann Gusztáv történész és a TUDÁSZ lelke, főszervezője, Kápolnássy Zsolt történelemtanár volt.

Történelem mai szemmel
Kiállni igazunkért, hazafiság, veszteség, nemzeti összetartozás, remény, büszkeség, rendkívüli tettek. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc mindezeket jelenti a mostani ifjak számára, akik kétperces rövidfilmben mutatták be, hogy miért fontos nekik a múlt és ez a vetélkedő. Ez volt tulajdonképpen az első „versenyszám”, amit érdekesebbnél érdekesebb feladatok követtek. A Művelődési Ház nagyterme megtelt a szurkolókkal, akik hangosan biztatták iskolatársaikat.
Szóval ne vontatott, komor hangulatú vetélkedőt képzeljen el az olvasó! Volt humor, elhangzott itt a Nemzeti dal rapben a Pilvaker előadásában, volt tánc, színjátszás, de mindeközben a próbák komoly fekészülést, alapos tudást, gyorsaságot, sokoldalúságot igényeltek a csapatoktól.
A TUDÁSZ-nak éppen ez az egyik nagy erőssége: a fiatalok nyelvén, a korszerű, digitális, audiovizuális technikát használva, nem „komolykodva” veszi komolyan a történelmet. Izgalmas volt a filmfelismerő próba, a szabadságharc zenés irodalma kategóriában futó számos kérdés, és szép teljesítményt nyújtottak a fiatalok akkor is, amikor például csatajelenetet vagy éppen Gábor Áron halálát kellett a színpadon megjeleníteniük.
A vetélkedő legizgalmasabb részét a villámkérdések jelentették, és végül ez hozta el a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium győzelmét. De nemcsak a nyertesek, hanem a többi diák is értékes könyvnyereménnyel, jó vetélkedő élményével és a tudás, a műveltség adta biztonsággal térhetett haza.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek