szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Fordulat ösztöndíj-ügyben…

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy a szaktárca, illetve a kormány késlekedett néhány olyan jogszabály meghozatalával, amelyek az idei, a 2019–2020-as tanévre is vonatkoznak, illetve azzal kapcsolatosak. Az ösztöndíjakról és az ingázó tanulók utazási bérleteinek a díjszabásairól van szó. Nos, az azokkal kapcsolatos kormányhatározatok alig szeptember 11-én, illetve 13-án jelentek meg a Hivatalos Közlönyben. Most a megbízott tanügyminiszter is előrukkolt egy ugyancsak megkésett rendelettel…

Fotó: gov.ro

A tanügyminiszteri teendőktől búcsúzó, ideiglenesen megbízott tárcavezető még augusztus 30-án ellátta kézjegyével azt a miniszteri rendeletet, amely révén újólag módosult és kiegészült az egyetem előtti állami oktatásban a diákoknak nyújtandó ösztöndíjak általános kritériumait jóváhagyó 2011/5576-os rendelet. A 2019/5085-ös rendeletről van szó, amely a Hivatalos Közlöny pénteki, szeptember 20-i számában jelent meg és a mai naptól vált hatályossá. Azt sem tudni, hogy a véletlenek szerencsés vagy szerencsétlen egybeesése a rendeletnek aznap történő megjelentetése, amikor megszűnt az amúgy művelődésügyi miniszter Daniel Breaz tanügyminiszteri megbízatása. Az viszont semmiképp sem szerencsés, hogy a rendelet aláírásának napjától (augusztus 30.) több mint 20 napnak kellett eltelnie annak közléséig, illetve hatályba léptetéséig. Amúgy figyelemre méltó dolgokat is tartalmaz ez a mostani rendelet. Így például az 1-es szakasz megszövegezéséből kikerült az a szintagma, miszerint „lehetséges a jogosultság”, mármint a tanulóknak az ösztöndíjra, s a szöveg olyképpen módosult, hogy a tanulók „jogosultak” ösztöndíjra. Teljesen átfogalmazódott ama 4-es szakasz szövege, amely egy ösztöndíj kvantumáról, valamint az ösztöndíjak számának a megállapításáról rendelkezik. Az átfogalmazott szöveg értelmében az érdem-, a teljesítmény-, a tanulmányi és a szociális segélyezési ösztöndíj minimális kvantumát évente állapítják meg kormányhatározat révén. Az állami költségvetés egyes bevételeiből számfejtett összegekből nyújtott ösztöndíj kvantumát és az ösztöndíjak számát évente állapítják meg a helyi tanács, illetve a megyei tanács határozatai révén. A szociális segélyezési ösztöndíj tekintetében, amennyiben arra a jogosultságot különböző megbetegedések alapozzák meg, akkor annak folyósítása csakis szakorvos által kibocsátott bizonylat és annak a családorvos/iskolaorvos általi láttamozása alapján folyósítható, függetlenül attól, hogy mennyi az adott család havi nettó jövedelme. Az újdonságot a „csakis” szó beépítése jelenti, valamint az, hogy a szóban forgó ösztöndíjra jogosult az a beteg tanuló, függetlenül a családja havi nettó jövedelmétől. Továbbá egy újonnan bevezetett bekezdés értelmében a szociális segélyezési ösztöndíj kumulálható a teljesítmény-ösztöndíjjal, az érdemösztöndíjjal vagy a tanulmányi ösztöndíjjal.
Alaposan átolvasva a most megjelent miniszteri rendeletet, arról adhattunk számot, hogy az lényeges újdonságokat nemigen tartalmaz, mert annak szövege tulajdonképpen „szajkózza” a tanügyi, a 2011/1-es törvény 81-es szakaszának az előírásait. (Szakasz, amelyet egyébként módosítottak és kiegészítettek az év elején megjelent 2019/38-as törvény révén.) Mindettől függetlenül merjük remélni, hogy a 2019–2020-as tanévben a tanulók esetenkénti jogosultsága szempontjából nem fog megkésettnek mutatkozni az amúgy megkésve meghozott, illetve megjelentetett miniszteri rendelet.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb