Ford Ecosport – előretörésre számítanak

Autómárkák versenye: az elmúlt hónap sokakat „megizzasztott”

24

A minap számoltunk be arról, hogy némi meglepetést okozott az Európai Gépkocsigyártók Egyesületének (ACEA) a gépkocsipiac alakulására vonatkozó nemrégiben nyilvánosságra hozott közleménye: szeptember folyamán európai viszonylatban megtorpant egy kedvező tendencia, s augusztushoz, valamint a megelőző esztendő 9 hónapjához viszonyítva kevesebb új személygépkocsit írattak be forgalomba. Egyes országok esetében – s azok között volt/van Románia is – a szeptemberi visszaesés igen jelentős volt. Amúgy szeptemberben uniós viszonylatban a visszaesés 23,5%-os volt, de 9 hónap viszonylatában még mindig megmutatkozott egy 2,5%-os bővülés.

Szabó Attila vezérigazgató: a kereslet meghaladja a termelési kapacitást…

Kétségtelen, hogy a szeptemberi beszűkülés nemcsak egyes országokban mutatható ki, hanem óhatatlanul tükröződnie kell(ene) a különböző márkák, s azokon belül a modellek esetében is. Ez így igaz, s már a múlt heti írásunkban is utaltunk arra, hogy piaci elemzők szerint a károsanyag-kibocsátás új tesztje (WLTP) egy olyan új szabályozást vezetett be szeptember 1-től, amelyre egyes autógyártók nem figyeltek kellőképpen, illetve nem készültek fel idejében. Ilyenképpen pedig késve nyújtották be az új szabályozásnak megfelelő típustanúsítványokat, s ezért több modelljüket nem lehetett forgalomba hozni.

Márkája válogatja
Ahogy voltak olyan országok, amelyek esetében a szeptemberi negatív előjelű „megremegés” különösebb aggodalomra nem adott okot, s még kevésbé a 9 hónapra vonatkozó statisztikai adatok, hasonlóképpen alakultak a dolgok a márkák, s azokon belül a modellek esetében is. Szeptemberben például uniós viszonylatban 32%-kal esett vissza a forgalomba beírt új Renault márkájú személygépkocsik száma. (Amúgy 9 hónap viszonylatában is csak egy viszonylag szerény bővüléssel rukkolt ki, 3,3%-ossal.) Továbbá a Peugeot esetében a beszűkülés szeptemberben 4,6%-os volt, a Citroën esetében pedig 2,9%-os. Kilenc hónap viszonylatában némileg kedvezőbb a helyzet, mert például a Peugeot esetében 7,4%-kal nőtt a forgalomba beírt ilyen márkájú új személygépkocsik száma, a Citroën esetében pedig 4,9%-kal. A Dacia sem tudta elkerülni a szeptemberi „botlást”, lévén, hogy a megelőző esztendőhöz viszonyítva 22,8%-kal kevesebb új ilyen márkájú gépkocsit írattak be forgalomba európai viszonylatban. De ez még mindig jobb, mint a Renault már említett jelentős visszaesése vagy a Fiat –34%-a, továbbá az Alfa Romeo –59,9%-a, valamint a Nissan –42,9%-a, illetve a Honda –28,2%-a. Valóságos negatív rekordot döntött a Volkswagen és az Audi is, amelyek esetében európai viszonylatban szeptember folyamán a forgalomba beírt új járgányok száma 52,5%, illetve 68,8%-kal csökkent.
Vessünk egy pillantást a 9 hónapi statisztikára. Amint már arra utaltunk, uniós viszonylatban 2,5%-os piacbővülésről lehetett beszélni. Ennél jobb arányt realizált a Volkswagen Csoport, nevezetesen 4,3%-ost. (Azon belül a Volkswagen 5,7%, a Skoda 3%, a Porsche 8,5% és a Seat 19,7%-ost, de az Audi 5%-kal esett vissza.) A Toyota ugyancsak pozitív mérleggel zárt, a forgalomba beírt új gépkocsijai száma uniós viszonylatban 3,5%-kal gyarapodott, a Hyundai esetében 6,5%-kal, a Kia esetében 5,5%-kal, a Volvo esetében pedig 6,3%-kal. Vannak azonban olyan márkák, amelyek 9 hónap viszonylatában negatív előjelű mérleggel zártak: a Fiat esetében uniós viszonylatban a forgalomba beírt új személygépkocsik száma 9,4%-kal csökkent, a Lancia esetében 27,8%-kal, a BMW esetében 1,5%-kal, a Mercedes Benz esetében 5,8%-kal, a Nissan esetében 10,5%-kal, a Land Rover esetében 15,8%-kal, a Honda esetében 3,1%-kal. Ezekből a számadatokból egyértelműen az derül ki, hogy a márkák esetében azok mintegy 60%-ánál kilenc hónap viszonylatában is visszaesés következett be.

Az Ecosport kivétel?
Nem véletlenül hagytuk ki a fenti felsorolásból a Ford márkát. Ezt többek között annak okán tettük, hogy a Ford Románia Rt. révén abban a hazai autóipar is érdekelt, még akkor is, ha külföldi érdekeltségű cégről van szó. Nos, az ACEA jelentéséből az derül ki, hogy szeptember folyamán európai viszonylatban 13,5%-kal kevesebb ilyen márkájú gépkocsit írattak a forgalomba, mint a megelőző esztendő azonos időszakában. A tavalyi év első 9 hónapjához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában a beszűkülés aránya 1,7%-os volt. Tehát a Ford azon márkák közé tartozik, amelyeket ugyan megrázott a szeptemberi visszaesés, de 9 hónap viszonylatában az szinte jelentéktelennek bizonyult. A modellekre vonatkozóan az ACEA nem hoz nyilvánosságra számadatokat. Számunkra ez azért lenne érdekes, mert a Ford Románia Rt. craiovai gyára teljes gőzzel üzemel, s hovatovább gyarapodik az összeszerelő szalagról lekerülő városi terepjáró (SUV), az Ecosport száma. A Ford Románia Rt. vezérigazgatója, Szabó Attila a minap egy sajtónyilatkozatában azt hangoztatta, hogy az esztendő első 9 hónapja során közel 104 400 SUV-ot gyártottak le, ami több mint 2,5-szerese a múlt esztendei azonos időszakban legyártottaknak. (Akkor még a B-max modellt gyártották.) Hozzáfűzte azt is, hogy az első eset, amikor is Craiovan nem egészen egy év alatt több mint 100 000 járművet szerelnek össze. Megjegyzendő az is, hogy az év elején a napi termelés még 500 darab körül volt, amely fokozatosan elérte az 550-et, majd a múlt hónapban, azaz szeptemberben a 650-et. Ugyancsak a múlt hónapban megkezdődött a 4 x 4-es variáns termelése is. A céghez közel álló források szerint egyébként az év végéig el kellene érni a napi mintegy 700 darabot. Ha ez bejön, márpedig valószínűsíthető, hogy bejön, akkor ebben az esztendőben 130 000 és 150 000 között lehet a legyártott Ecosport járgányok száma. Amennyiben Craiován sikerül legyártani 140 000 Fordot a szóban forgó modellről, akkor az éves üzleti forgalom elérheti a 2-2,5 milliárd eurót is, szem előtt tartva, hogy egy Ecosport indulóára (áfástól) 13 700 euró körül van, de a felszereltség és az opcionális ellátmány függvényében az akár a 25 000 eurót is megközelítheti.
A Ford Románia Rt. vezérigazgatója arról is beszámolt, hogy a jövő esztendő kiemelkedő projektje egy második modell gyártásba vétele, s ez nemcsak a hazai autóipar szempontjából fontos, hanem úgy általában a cég érdekei szempontjából is. A szükséges beruházások már folyamatban vannak, de a vezérigazgató nem kívánt részletekbe bocsátkozni a gyártásba vétel időpontját illetően, de szerinte biztos, hogy arra 2019 folyamán sor kerül.
Említettük, hogy a Ford márka esetében európai viszonylatban az autópiacon némi visszaesés következett be. Ezt viszont a Ford Románia Rt. nem érezte meg, mert a vezérigazgató szerint jelenleg a kereslet meghaladja az Ecosport esetében a kínálatot. Hazai viszonylatban szeptemberben a Ford modellek közül az Ecosport volt az, amelyből szeptemberben a legtöbbet beírattak a forgalomba, számuk meghaladva a 100-at. A keresletről szólva a vezérigazgató arra is utalt, hogy az hazai viszonylatban egyrészt hovatovább fokozódik, másrészt pedig érezhető, hogy elmozdult a magasabb felszereltségűek irányába. Jobbára, illetve egyelőre inkább a magánszemélyek, illetve a privátszférai cégek érdeklődnek az Ecosport iránt (ez utóbbiak akár flottavásárlási szándékkal is). Az állami szektor részéről egyelőre nem konkretizálódott vásárlási szándék.
Közvetlenül nem idetartozik, de ha már a Fordról, illetve úgy általában a márkákról esett szó, érdemes utalni a hazai eladásszámokra. A Gépkocsigyártók és Importőrök Egyesületétől (APIA) származó adatok szerint továbbra is legkelendőbbek a Dacia márkájú személygépkocsik, amelyekből 35 781-et értékesítettek, 28,7%-kal többet, mint a megelőző esztendő azonos időszakában. A második helyre a Volkswagen márkájú személygépkocsik kerültek 11 191 darabbal (+10,2%), a harmadik helyre a Skoda 9923 darabbal (+18,3%), a negyedik helyre a Renault 8681 (+15,7%), az ötödik helyre pedig a Ford 6948 darabbal (+10,3). Az üzemanyagtípus szempontjából az első 9 hónap során is nagyobb érdeklődés mutatkozott a benzinüzemelésűek iránt. Az idéntől kezdődően azok piaci részesedése iramosan megnövekedett, elérve a 60,6%-ot, míg 2017 első kilenc hónapja során ez az arány csak 51,51% volt.

Egy autógyár hozadéka
Térjünk vissza a Fordhoz, pontosabban a Ford Románia Rt.-hez. A termelésre vonatkozó számadatokból egyértelműen kiderül, hogy egyetlen év leforgása alatt szinte ugrásszerű mennyiségi és minőségi változás következett be. Tehát van ok a megelégedésre legalábbis a részvénytársaság háza táján, de másabb jellegű elégedetlenségre is. Ezt tételesen meg is fogalmazta Szabó Attila vezérigazgató, aki szerint gyenge pontot képez továbbra is az infrastruktúra. Szükség lenne egy gyorsforgalmi útra Craiova és Pitești között, Balș és Slatina városok körgyűrűinek a kialakítására, a curtici-i vasúti határátkelőnél a vámműveletek operatívabbá tételére. Mindezt egyébként jó ideje igénylik, szorgalmazzák a Ford Románia Rt. illetékesei, a mindenkori kormányok az igényeket tudomásul is vették, s némi ígéretet is megfogalmaztak, állítólag dolgoznak is az említett gyorsforgalmi út majdani projektjén, de óvatos becslések szerint akár 3 év is eltelhet addig, míg azon közlekedni is lehet. Egyébként a Ford craiovai aktív jelenlétének másabb síkokon is meg volt, meg van a maga hozadéka: az izraeli érdekeltségű Real Sol ingatlanfejlesztő cég illetékesei a hónap elején bejelentették, hogy egy 20 millió euró értékű befektetés nyomán egy 182 lakosztályt felölelő lakópark építését kezdik meg még a jövő hónap elején, s az első fázis keretében 53 lakosztály átadására kerül sor. Ezt a nagyszabású építkezést azzal is indokolták, hogy az autógyár fejlődése, fejlesztése nyomán Craiován szinte ugrásszerűen megemelkedtek a lakásigények is. Úgyszintén a craiovai repülőtéren folytatódnak a bővítési munkálatok egyidejűleg a nemzetközi járatok bővülésével. Amúgy az esztendő első fél éve során a repülőtér utasforgalma meghaladta a 233 000 főt, ami a megelőző esztendő azonos időszakához viszonyítva közel 22%-os gyarapodást jelent.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek