Ford Eco Sport exportra

95

Nem is olyan régen adtunk hírt arról, hogy a Ford Romania Craiován megkezdte egy új modell, az Eco Sport összeszerelését. Ez októberben történt, s mire ezek a sorok megjelennek, az első szállítmányok már útban vannak egyes európai országok felé.

Egy héttel ezelőtt jelentették be a gyár illetékesei, hogy az eddig legyártott Ford Eco Sport modellekből több mint 600-at bevagoníroztak. Két szállítmányról van szó, amelyek célállomásai Nagy-Britannia, illetve Németország. A hónap végéig újabb szállítmány indulhat útjára a különböző európai piacok irányába. Ilyenképpen pedig 2018 januárjában azok bemutatásra is kerülnek jó néhány európai országban, illetve megvásárolhatók is lehetnek. Ezzel egyidejűleg bejelentették a Ford Eco Sport várható kiskereskedelmi árait is. A hazai piacon előreláthatólag ugyancsak januárban kerülhet sor a szerződéskötésekre, egyelőre az új modell nem látható az autószalonokban. Azt viszont tudni, hogy a gyártó kirukkolt egy piacra dobást megelőző kedvező árajánlattal, 13 600 euró (az áfa belefoglalva). Egyliteres Eco Boost motorral ellátott, 100 lóerős járgányról van szó, a trendfelszerelési szinten (automata légkondicionáló, Sync III multimedia system, 16 colos alufelni stb.). Ez az árajánlat úgy tudni, hogy az esztendő utolsó napjáig érvényes, s a megrendelt gépkocsi leszállítására a jövő esztendő elején kerül majd sor.
Spanyolországban az induló ár áfástól úgy tudni, hogy 18 850 euró lesz, Németországban ugyancsak áfástól 18 590 euró, de lesz egy promóciós ár is, nevezetesen 15 490 euró. Az Egyesült Királyságban az induló ár 17 495 fontsterling.
Kemény egyezkedés
A craiovai Ford Automobile a jelek szerint képes volt sikeresen felfuttatni az Eco Sport sorozatgyártását, ez viszont nem jelenti azt, hogy annak háza táján nincsenek továbbra is bizonyos gondok. A múlt hét végén olyan értesülések szivárogtak ki, miszerint problémásnak és nehézkesnek bizonyul a kollektív munkaszerződés újratárgyalása, illetve aktualizálása. Ismeretes, hogy ez azért vált szükségessé, hogy mindkét fél szempontjából elfogadható körülmények között kerüljön sor a társadalombiztosítási hozzájárulások új rendszerének a bevezetésére. A munkáltató ugyan egyetért a bruttó bérek megfelelő arányú megemelésével, ugyanakkor feltételként szabta meg, hogy az eddigi gyakorlattal szemben két évre köttessen meg a kollektív munkaszerződés, ugyanakkor másképpen fogalmazódjon meg a munkaprogram flexibilitására vonatkozó előírás, és kerüljön ki annak szövegéből mindennemű félreértés elkerülése végett a „régiségi pótlékra” való utalás. A szakszervezetiek viszont nemigen értenek egyet ezekkel a feltételekkel, a munkáltató viszont azok elfogadásától teszi függővé a majdani bruttóbér-emelés arányát. Úgy tudni, hogy a tárgyalások feszült hangulatban folytatódtak az elmúlt napokban is, a szóban forgó értesülést pedig a gyár illetékesei sem megcáfolni, sem pedig megerősíteni nem kívánták, viszont kiadtak egy közleményt, amelyben többek között az olvasható, hogy a cég döntése értelmében a társadalombiztosítási hozzájárulások átruházása csak akkor lesz lehetséges, ha a munkáltatónak és a szakszervezetnek 2017 decemberétől kezdődően két évre vonatkozóan születik meg egy egyezménye.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek