Formát öltött a Gál Sándor-szobor

95

A tervek szerint áprilisban leplezik le a csíkszentgyörgyi Gál Sándor-szobrot. A mű agyagváltozatát Sárpátki Zoltán szob­rászművész műtermében mi is megtekintettük.

Készül Gál Sándor szobra. Sárpátki Zoltán a reformkort idéző, kemény férfit mintázott meg Fotó: László Róbert
Készül Gál Sándor szobra. Sárpátki Zoltán a reformkort idéző, kemény férfit mintázott meg Fotó: László Róbert

Csíkszentgyörgyön a községháza előtti téren állítják fel az elképzelések szerint a település nagy szülöttének, Gál Sándor tábornoknak a mellszobrát. Egyelőre még az agyagváltozaton végzi az utolsó simításokat Sárpátki Zoltán.
– A különböző érzékszervek – fül, szem, orr, száj – tengelyét rendezem, ezután következik a véglegesítés, de lényegében már így marad a szobor – vázolta a művész a munka menetét. – Próbáltam a 31-32 éves Gál Sándort megmintázni, a forradalmár tábornokot, a kemény férfit, aki ha úgy gondolta, szembe mert szállni Kossuth Lajossal is.
Amint megtudtuk, a csík­szent­györgyi Gál Sándornak, a jeles hadvezérnek egy eddig nem látott ábrázolása készül Sárpátki műtermében: nem latin szakállú, mint a róla készült közismert festmény, de fiatalabb kori ábrázolás, mint Gál Sándor körszakállas fotója az 1860-as évek elejéről. A művész ugyanis úgy döntött, hogy a reformkor divatja szerinti körszakállal ábrázolja, atillában, nyakvérttel. A 84 cm-es büszt 175 cm-es talapzatra kerül.
– Szándékunk szerint a szobor a reformkort idézi – jegyezte meg az alkotó. – Talapzata is ennek megfelelő lesz: klasszikusabb fejrész, törzsrész és lábazati rész, és a tervezővel, Albert Homonnai Mártonnal úgy döntöttünk, hogy lóheremintázat fut végig frízként a talapzaton.
Az üreges bronzszobor súlya mintegy 50 kg lesz. Az öntést a Szovátán élő Sántha Csaba szobrászművész végzi, a talapzat a Csíksomlyón élő Dóczy András készíti.
György József polgármester szerint a település régi adósságot törleszt a szoborállítással. Ugyanakkor idén a Gál Sándor-ház befejezésére is nyújtanak be pályázatot a Vidékfejlesztési Alaphoz.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.