2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Fontosnak tartjuk az iskolán kívüli tevékenységeket

Több mint ezer, a szociális rendszerben élő gyermek és nevelőjük, illetve a család típusú otthonok munkatársai, valamint a fogyatékkal élő fiatalok gondozói voltak jelen a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság Tehetségnapok című rendezvényén. A találkozó első napján az óvodás és kisiskolás gyermekek, majd az 5–8. osztályos fiatalok mutathatták be egymás előtt produkciójukat, voltak, akik zenés, mások táncos rövid előadásokkal léptek színpadra.

A Nyika ikrek és nevelőjük büszkén mutatják hokiérmeiket Fotó: Balázs Árpád
A Nyika ikrek és nevelőjük büszkén mutatják hokiérmeiket Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]F[/dropcap]ontosnak tartjuk, hogy ti, fiatalok az iskolán kívüli tevékenységeken is részt vegyetek, sportoljatok, táncoljatok vagy más művészeti ágakkal ismerkedjetek, mert ezek a tevékenységek hozzájárulnak ahhoz, hogy a felnőtt-társadalom értékes tagjaiként éljetek. A vezérigazgatóság által szervezett Tehetségnapok keretében egymás előtt is bemutathatjátok tudásotokat. Eredetileg a zsögödi Cari-táborban, zöld környezetben szerettünk volna titeket fogadni, a rossz időjárás miatt azonban a Szakszervezetek Művelődési Házában kellett találkoznunk – mondta tegnap délelőtt köszöntőbeszédében Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője.
A rendezvény második napján az 5–8. osztályos gyermekek és nevelőik, illetve gondozóik népesítették be a Szakszervezetek Művelődési Házának nézőterét és színpadát, a találkozón lapunk Birta Károllyal és két nevelt fiával beszélgetett, akiket két hónapos koruk óta nevel a Karcfalván élő család.
– Az ikertestvérek, Nyika Sándor és Nyika József a karcfalvi Mártonffy György Általános Iskolában tanulnak, a fiúk kicsi koruk óta szeretnek korcsolyázni, ezért beírattuk őket jégkorongedzésekre, Nagy Attila és Antal Előd edzőkhöz – tudtuk meg Birta Károlytól.
A nevelőszülő szerint a gyermekek könnyen és jól beilleszkedtek a környezetükbe, tudják, hogy nevelőszülők gondoskodnak róluk, ennek ellenére apa és anyaként tekintenek Birtáékra.
– Kicsikorunkban apa jeget öntött nekünk otthon az udvaron, és ott tanultunk meg együtt korcsolyázni – mesélte Sándor. – 7-8 évesen pedig már a karcfalvi gyermek jégkorongcsapatban játszottunk – tette hozzá testvére.
A fiúk, bár a Tehetségnapra csak résztvevőként érkeztek és nem készültek színpadi produkcióval, lapunknak megmutatták a jégkorongmérkőzéseken szerzett érmeiket.
– Áprilisban a Miskolci Jegesmedvék Nemzetközi Tornáján aranyérmesek lettünk a felcsíki U12-es csapattal, az Erdélyi Jégkorong Liga U12-es A csapatában elsőként végeztünk, a B csapatban pedig másodikként – sorolták sikereiket a fiatalok.
Birta Károly nevelőszülő szerint a megyei gyermekvédelmi igazgatóság minden támogatást megad a családoknak ahhoz, hogy az állami gondozásban élő fiatalok az iskolán kívüli tevékenységekben is részesüljenek.
– A fiúk jégkorong-felszerelését és a külföldi utak árát is megtéríti a vezérigazgatóság, természetesen ehhez be kell mutatnunk a kiadásainkat igazoló számlákat. Ugyanakkor a vezérigazgatóság mindenben támogatja a gyermekek fejlődését – közölte Birta.
A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság a Tehetségnapokat is azért szervezi meg minden évben, hogy a nevelőszülőket ösztönözze arra, figyeljenek oda a gyermekekre és segítség őket a tehetségük kibontakozásában.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb