Fontosak a gyakorlatorientált órák

Kutatás a hokisok körében

718

A Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának első éves kommunikáció és PR szakos hallgatói kutatást végeztek az elmúlt év végén. A diákok arra voltak kíváncsiak, hogy az U8-as és U10-es hokicsapatokban játszó gyerekek szülei mennyire vannak megelégedve a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) adta lehetőségekkel, az ott folytatott oktatás minőségével.

Talán nem mondunk újat azzal, hogy az elméleti tudás elsajátítása akkor a leghatékonyabb, ha azt a gyakorlatban is hasznosítani tudjuk. Így gondolta ezt dr. Bálint Blanka is, aki az elméleti oktatás mellett feladatul adta a diákoknak, hogy válasszanak egy témát, amit a szemináriumi órák keretében kutatni szeretnének. Mivel a szakon számos sportoló is tanul, így a választás a sportra esett. Ha meg sport és Csíkszereda, akkor a diákok azt mondták: a jégkorongot kutatnák.

A kutatás folyamatai
Legelső lépésként a célcsoportot kellett meghatározniuk, ezért a szülőkre esett a választás. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia viszonylag friss kezdeményezés, sokan talán nem is tudják, mi ez, milyen tevékenységek zajlanak ott. Így egyértelmű volt, hogy a kutatást azok körében kell elvégezni, akik rálátnak a szervezet működésére, ismerik azt.
A következő lépés a szakirodalmi áttekintés volt. Ebben a fázisban általában azt szokták figyelni, hogy volt-e már kutatás a témában, ha igen, akkor milyen eredményt kaptak.
A harmadik lépés a kérdések meghatározása volt. A hallgatóknak csoportokra lebontva kellett összeírniuk ezeket, aszerint, hogy mi az, amit meg szeretnének tudni. A diákok kérdései mellett a SZJA-nak is voltak javasolt kérdései, amelyek szintén bekerültek a kérdőívbe.
A szülők nagyon nyitottak voltak, és készségesen válaszoltak a feltett kérdésekre. Utolsó lépésként következett az eredmények feldolgozása, a bemutató elkészítése és a kapott eredmények előadása.
A bemutatón a SZJA-t három edző és az igazgató képviselte. Elmondásuk szerint nagyon hasznosnak bizonyult a kérdőíves kutatás eredménye, képet kaptak a hiányosságokról és a szülők pozitív véleményéről egyaránt.

Következtetések
Összességében nagyon hasznos kutatás volt. A SZJA megtudta, hogyan vélekednek a szülők, a hallgatók pedig szembesültek azzal, milyen a valóságban a kérdőívezés. Utólag belátták, lett volna olyan részlet, amelyre jó lett volna rákérdezniük, illetve olyan kérdések is előfordultak, amelyek fölöslegesnek bizonyultak. Az eredményeket tekintve bár felszínre kerültek a hiányosságok, de az is kiderült, hogy a szülők szerint a gyerekek látványosan fejlődnek, a kicsik szívesen járnak az edzésekre, hiszen új barátokra találhatnak, megtanulnak csapatban játszani, együtt küzdeni az álmaikért, összetartani és őszintén örülni a győztes góloknak.
A hallgatók levonhatták a következtetést: jól kérdezni nem egyszerű, de izgalmas és hasznos.

Boier Kinga

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek