Fontos tudnivalók

166

Péntektől kell forgalomkorlátozásra számítani a megyeközpontban, a csíksomlyói pünkösdi búcsú idején, szombaton pedig behajtási tilalom lép érvénybe a város több utcájában. A zarándokok három helyszínen a csíksomlyói templom udvarában, a borvízforrásnál és a nyeregben találnak egészségügyi ellátást. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A Szék útját több más utcával együtt idén is lezárják az autósforgalom elől

Idén is forgalomkorlátozással biztosítja a csíkszeredai önkormányzat a csíksomlyói búcsúra gyalogosan érkező keresztalják és zarándokok zavartalan és biztonságos közlekedését. A búcsú idejére érvényes gépjárműforgalom-szabályozást és kereskedelmi tevékenységet polgármesteri rendelet szabályozza, péntektől vasárnapig.
A forgalomkorlátozás péntek reggel 6 órától kezdődően tiltja a megállást és várakozást a Szék útján, a Kájoni János és a Nagymező utcákban, este 8 órától pedig részleges útlezárás lép érvénybe. Az említett utcákba péntek estétől csak az állandó lakhellyel rendelkező lakosok, illetve a polgármesteri hivatal által kibocsátott kereskedelmi engedéllyel rendelkezők hajthatnak be.
Szombaton tovább szigorodik a korlátozás, reggel 6 órától tilos behajtani és leáll a közlekedés is a Nagyrét utcában – a benzinkúttól a Márton Áron utcáig – a Taploca utcában, a Márton Áron utcában – a Román Fejlesztési Banktól a Szék útjáig – a Szék útján, a Kájoni János utcában – a 2-es és 22-es házszámok között – a Pálfalva felé vezető úton, valamint a Nagymező utcában.
Szombaton egyébként a Nagymező utcában csak a rendőrség, csendőrség, a sürgősségi felügyelet, a megyei mentőszolgálat, a vöröskereszt, a Salvamont hegyimentő közszolgálat, a megyei mozgássérültek egyesülete, az Eco-Csík és a polgármesteri hivatal engedélyével rendelkező gépjárművek közlekedhetnek. Behajtási engedély a hivatal 132-es irodájában igényelhető, de az ezzel rendelkező autók is csak a Jakab Antal Tanulmányi Ház, a Caritas, valamint a Fodor-ház udvaráig közlekedhetnek. A Szék útja vasárnap délután 4 óráig lesz lezárva.

Kereskedelmi tevékenység csak magánterületen
Füleki Zoltán alpolgármester szerint közterületen – járdán, úton – tilos bármilyen kereskedelmi tevékenység a pünkösdi búcsú ideje alatt, a Szék útján és a Kájoni János utcákban pedig csak magánterületeken a tulajdonos engedélyével árusíthatják portékáikat a kirakodó vásárosok. A kereskedők ezenkívül 100 lej illetéket kell befizessenek a hivatalban.
– Folyamatosan érkeznek a kereskedelmi engedélyt kiváltó kereskedők az ügyfélfogadó irodánkba, ezért még nem tudunk végleges adatokat mondani arról, hogy hány kirakodó lesz a búcsún. Fontos azonban a kereskedőknek tudniuk, hogy a polgármesteri hivatal kereskedelmi irodája az ünnepnapok ellenére szolgálatot tart fenn csütörtökön és pénteken – tájékoztatott az alpolgármester.

Közel száz egészségügyi a búcsún
A megszokott helyszíneken a csíksomlyói templom udvarában, a borvízforrásnál és a hegynyeregben két helyen állítják fel egészségügyi sátraikat a megyei mentőszolgálat munkatársai. Péter Szilárd igazgató szerint közel száz egészségügyi dolgozó teljesít majd szolgálatot.
– Az előző évek tapasztalatai miatt arra kérjük a krónikus betegeket, hogy hozzák magukkal a búcsúra gyógyszereiket és ne felejtsék el azt bevenni, illetve megfelelően étkezzenek, és elegendő vizet fogyasszanak a zarándoklás idején. Amennyiben meleg idő lesz, fontos, hogy a zarándokok szellős ruhában, a fejüket sapkával vagy ernyővel védve induljanak el a búcsúra, eső esetén pedig egymást segítve és figyelve az előttük közlekedőt, hagyják el a szabadtéri mise helyszínét. Amennyiben így járnak el, megelőzik az eséseket és ezzel járó törést és ficamot – látta el jó tanácsokkal a búcsúra készülőket Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatója.
Az igazgató arra kéri továbbá a búcsújárókat, hogy azokhoz a személyekhez, akik a szentmise alatt lesznek rosszul, a 112-es segélyhívószám helyett a nyeregben felállított egészségügyi sátraknál kérjenek segítséget.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek