Fontos projektek indulnak, fontosabbakat alapoznak meg

123

Csíkszereda utcahálózata felújításának több kiemelkedő helyszíne lesz idén. A Zsögödi Nagy Imre, a Kicsimező és a Lejtő utca, valamint a Kalász negyedet, a Pacsirta sétányt és a Sadoveanu utca 33. udvarát érintő munka kivitelezésével párhuzamosan ugyanakkor újabb utcák előkészítését sorolja a város beruházási listája. A következő évek uniós beruházásait forgalomelemző tanulmánnyal alapozzák meg.

A legendás vasúti felüljáró és a Hargita utca. Az EU-s projekt részeként idén csak a megvalósíthatósági tanulmányra számíthatunk

Tavalyról három utca felújításának befejezése maradt idénre: a Zsögödi Nagy Imre utca teljes felújítása különálló, többéves beruházást képez, míg az Ifjúság és a Kőbánya utca a város tavaly elkezdett, kisebb projektje. Az Ifjúság utca esetében már csak a felső aszfaltréteg hiányzik – erre 148 ezer lejt különítettek el –, a Kőbánya utcában viszont még az elején járnak a munkának. 837 ezer lejből folytatják a projektet. A Zsögödi Nagy Imre utca felújításának befejezésére 2,92 millió lejt szán a polgármesteri hivatal.
A „legdrágább” idei úthálózati beruházás egyébként a város észak–déli terelőútjának a folytatása, erre – kormánytámogatás jóvoltából – 12,3 millió lejt különítettek el.

Új helyszínek
Mint arról év elején beszámoltunk, a Kalász negyed átfogó felújítását illetően folyamatban van a kivitelezés közbeszereztetése, remélhetőleg kora nyáron már építőteleppé alakulhat a lakónegyed. A beruházás bő 8 millió lej értékű.
Értékben a Pacsirta sétány a soron következő. Ennek a megvalósíthatósági tanulmányát éppen a múlt pénteki tanácsülésen fogadták el, 1,99 millió lejre módosítva a beruházás értékét. A 6500 négyzetméternek szűk harmada zöldövezet marad, további 1200 négyzetméter játszótér lesz, a sétányok, járdák felújítása mellett pedig 42 parkolóhelyet is kialakítanak.
A Kicsimező utca teljes felújítása – járdákkal, esővízcsatornával – 1,65 millió lejes tétel. A tervek megvannak, a kivitelezési közbeszerzés előkészítése folyamatban van, idén lezárnák a projektet – tudtuk meg Szőke Domokos alpolgármestertől.
A Mihail Sadoveanu utca 33. számú tömbháza belső udvarának tervezését és kivitelezését egyazon liciten írták ki. A decemberben elfogadott előtanulmány szerint 1,2 millió lejbe kerül a teljes felújítás, és a Pacsirtához hasonlóan ez esetben is célkitűzés a munkálat idei befejezése.
391 ezer lejt hagytak jóvá a Lejtő utca felújítására, és 233 ezret a Gál Sándor tér rendezésére – mindkettő esetében a megvalósíthatósági tanulmány átvételének fázisában járnak.
A Zsögöd II. utca felújítását is elkezdték, itt is rendelkeznek előtanulmánnyal, nemsokára pedig kiírják a tervezés licitjét.

Előkészületben
A beruházási listán – a Más beruházási költségek alfejezetben – számos más utca, lakóövezet felújítását említik. Ezek mindegyike esetében megvalósíthatósági terv elkészítését tűzték ki célul idénre, jó esetben egy-egynél a tervezés licitje is elindulhat.
A felsorolásban szerepel az Octavian Goga és a Nagy István utca sétányainak felújítása és parkolóhelyek kialakítása, továbbá a Tanorok, a Kájoni János (2. szakasz), az Olt, a Sas, a Csiba, a Szécseny, a Szék II. utca is.

Uniós projektek: idén csak előtanulmányok
Ugyancsak beszámoltunk arról, hogy a Kossuth Lajos, a Hargita és a Nagyrét utca, valamint a Temesvár sugárút uniós pénzből újul meg 2022-ig. Ezen utcákra különösen összpontosítanak a városfejlesztési stratégiában és a mobilitási tervben, és itt már új forgalmi rendnek kell érvényesülnie tömegközlekedési, biciklis- és gyalogosforgalmi szempontok mentén.
A megvalósítási alternatívák elemzése érdekében forgalmi tanulmányt rendelt meg a város, és ennek szellemében különítettek el jelentős összegeket, többek között környezetbarát autóbuszok vásárlására is. A közel 18 millió eurós, a csíkszeredai tömegközlekedést forradalmasító uniós pályázat kiírásának és a forgalmi tanulmány eredményeinek figyelembe vételével gazdálkodik a város ezekkel az összegekkel.
Az autóbuszokra egyébként 6,14 millió lejt, az autóbusz-állomás felújítására 1,28 millió lejt, a vasúti felüljáró újjáépítésére és a csomópont kialakítására 1,52 millió lejt, a vonatállomás rendezésére további 1,5 millió lejt irányoztak elő.

[box type=”shadow” ]Csatornabővítés a felüljáró alatt

Várják az újabb tervezési megoldást a vasúti felüljáró alatt történő csatornabővítést illetően – közölte Szőke Domokos alpolgármester. A tavaly elkezdett kivitelezéskor a sínek alatti fúrással nem várt nehézségekbe ütköztek, és e téren várnak megoldásra. Mindez azonban nem akadályozza a haladást a fent említett uniós projekt elemei esetében, mert azokkal kapcsolatban csupán a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítését és a pályázat benyújtását várják ettől az évtől. A tanulmányok elkészítésének közbeszereztetése szintén folyamatban van.[/box]

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek