2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Fontos pontok a csíkiaknak

Nem sikerült megismételniük a csíki ralisoknak tavalyi teljesítményüket Kolozsváron. A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre alkotta páros a második szakaszon több mint húsz percet vesztett el, így számukra az elsőség a Logan-kupában ugyan elúszott, ám mégis fontos pontokkal tértek haza a Transilvania Raliról. A viadalt Simone Tempestini nyerte, a dobogóra összetettben mind a Napoca Rally Academy tagjai állhattak fel.

A második szelektívet leszámítva jól szerepeltek a csíkiak a Logan-kupában
A második szelektívet leszámítva jól szerepeltek a csíkiak a Logan-kupában

[dropcap]K[/dropcap]olozsvári dobogóval ért véget a hétvégén a hazai ralibajnokság ötödik futama, a Transilvania Rali. Összetettben az idén már a negyedik győzelménél tartó Simone Tempestini volt a leggyorsabb, csapattársa, Bogdan Marișca és édesapja, Marco Tempestini előtt. Mindhárom pilóta a Napoca Rally Academy tagja, és mindannyian Ford Fiesta R5-tel versenyeztek a Kolozsvár központú versenyen. A viadalt mindkét Hargita megyei induló befejezte, géposztályukban pontoztak, ám mindkettőjüknek felemásra sikerült a versenyzés.
– Az első szakasz, Szászfenes mellett remekül sikerült, nagyon jól ment az autó, a tempónkkal is minden rendben volt. A második – Roska és Bánffydongó közötti 29 kilométeres – szelektíven viszont egy bukkanó részt követően megcsúsztunk és beestünk az árokba. A probléma ott adódott, hogy az autó felakadt, mind a négy kerék a levegőbe került és nem tudtuk onnan leszedni, mert túl közel voltunk az úthoz, folyamatosan jöttek a versenytársak, és nem akartuk elzárni az amúgy is keskeny utat, mert kizárhattak volna. Így megvártuk, amíg elment az utolsó ralis is, ezt követően segítséggel letaszítottuk az autót a földhalomról és folytattuk a szakaszt, de 24 percet késtünk – mondta lapunknak a csíki páros pilótája, Teslovan Adrian. Hozzátette, az autó első két sárvédője, valamint a lökhárító sérült csak meg, így a további szakaszokon a baleset nem hátráltatta versenyzésüket.
Szombaton, a verseny második napján viszont más gond is hátráltatta a csíkiakat. – Mivel összetettben az utolsó helyen zártuk az első napot, így a második versenynapon az utolsó helyről rajtoltunk, előttünk egy olyan pilóta volt, akinek a Transilvania Rali volt az első versenye. A nap első, a Bánffydongó és Roska közötti 29 kilométeres szelektív nyolcadik kilométerénél utolértük őket, az út pedig eléggé szűk volt, így több kilométeren keresztül evickéltünk mögöttük. A Balktelep és Havasrekettye közötti 14 kilométeres gyorson is utolértük a kezdő párost, előzni pedig alig tudtunk, így több mint egy percet hagytunk újra a pályán. Az utolsó négy szakasz rövidsége miatt már nem volt az előző kettőhöz hasonló gondunk, a tordai szuperszpeciált a Logannal indulók között a legjobban mi teljesítettük, de az első napi hátrányt egyszerűen nem tudtuk ledolgozni. Sajnos ez benne van a versenyzésben – összegzett Cseh Vajk Imre. A csíkszeredai navigátor szerint a szervezők remekül választották ki a pályákat, voltak olyan részek a szelektíveken, ahol a Dacia Logannal 140-160 kilométer/órás tempókat autóztak.
Szombaton az első szakasz kissé megszitálta a mezőnyt, a 29 kilométeres Bánffydongó szelektíven négy pilótának ért úgy véget a viadal, hogy baleseteztek. Közöttük volt Szabó Gergő is, aki fejtetőre állította egy kanyarkijáratot követően a Mitsubishi Lancer EVO 9-es versenygépét. A 11-es géposztályban Kőházi Károlynak ezúttal sem sikerült befejeznie a viadalt. A magyar BMW-s pilóta tavalyelőtt a tárnoki tóban landolt autóstól, tavaly és az idén pedig a versenygép technikai meghibásodása miatt adták fel a Transilvania Ralit. A tusnádfürdői Alin Neagoe (Subaru Impreza) viszont remekül autózott és a géposztály negyedik helyén zárt.
A csapatok versenyében a BCR Leasing Team a harmadik helyen zárt, a csíkiak nyolc ponttal járultak hozzá a gárda dobogós helyéhez.

A pontszerzők
A Trasilvania Rali pontszerzői: összetett: 1. Simone Tempestini, 2. Bogdan Marișca, 3. Marco Tempestini (mind Ford Fiesta R5), 4. Raul Badiu (Renault Clio R3 Maxi), 5. Keleti Edwin(Ford Fiesta R5), 6. Alexandru Filip (Renault Clio R3 Maxi Evo), 7. Dan Gârtofan (Skoda Fabia S2000), 8. Vlad Cosma (Suzuki Swift), 9. Mihai Manole (Peugeot 208), 10. Sebastian Gioarsa (Renault Twingo R2 EVO).
A 2-es géposztályt Simone Tempestini, a 3-ast Andrei Cașcaval (Subaru Impreza N12), az 5/6-ost Raul Badiu, a 9-est és a Suzuki-kupát Vlad Cosma, a 11-est Daniel Ungur (Mitsubishi Lancer EVO 7), a Logan-kupát Alexandru Mirea (Dacia Logan), a csapatversenyt pedig a Napoca Rally Academy nyerte.
A hazai bajnokság következő futamát augusztus 21-én és 22-én Szebenben rendezik.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb