Fontos az immunitásunk

52

Nincs influenzajárvány Hargita megyében, csupán két fertőzött személyről érkezett bejelentés az elmúlt időszakban. Ellenben elővigyázatosnak kell lennünk, mivel a felső légúti fertőzések száma növekedhet, a múlt héten 566 megbetegedést jelentettek a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóságnál.

Betegvizsgálat. Hangsúly a megelőzésen Fotó: Balázs Árpád

Dr. Lázár Cecília, az egészségügyi igazgatóság járványügyi szakembere közölte, ebben a szezonban csupán két influenzás megbetegedésről van tudomásuk. A megelőzés érdekében Hargita megyébe 2600 oltás érkezett az aktuális szezonra. Ezt a mennyiséget kevesellik a szakemberek, mert a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó személyek száma sokkal nagyobb. Az egészségügyi igazgatóság korábban 9500 adagot igényelt. Nincs tehát járvány, mert az influenzavírusok egyelőre nem terjednek a térségben, más légúti betegségeket okozó vírusok azonban igen – közölte dr. Lázár Cecília.
A múlt héten 51 tüdőgyulladásos esetet regisztráltak, közülük 12 személynek kellett befeküdnie a kórházba. Továbbá 566 felső légúti megbetegedéses esetet közöltek le a családorvosok az egészségügyi igazgatósággal, négy beteget kórházba is utaltak a panaszokkal. Az 566 eset nem kirívó, decemberben volt arra is példa, hogy 1347-en betegedtek meg egy hét leforgása alatt a megyében – tudtuk meg.
– A légúti fertőzésekkel vigyázni kell, mivel súlyos következményei lehetnek a megbetegedésnek. Az idős korosztály, valamint a krónikus betegségben szenvedő felnőttek és gyermekek a legveszélyeztetettebb csoport – ismertette a járványügyi szakorvos.
Két szempontra kell figyelnünk, hogy elkerüljük a vírus terjedését: ha megbetegszünk, maradjunk otthon, figyeljünk a rendszeres kézmosásra, a helyes zsebkendőhasználatra és minél kevesebbet tartózkodjunk közösségben. Ha egészségesek vagyunk, akkor az immunitásunk megőrzéséről kell gondoskodnunk: táplálkozzunk megfelelően, változatosan, fogyasszunk sok C-vitamint, öltözzünk jól fel, hogy ne fázzunk meg. Minél kisebb esélyt kell adnunk az immunrendszerünknek a legyengüléshez – figyelmeztetett a szakember.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.