Fontos a megelőzésben az egészségügyi nevelés

Gyermekgyógyászat: kihívás és odaadás egyszerre

760

A gyermekgyógyászat talán az egyik legnagyobb odaadást, sok türelmet és szeretet megkövetelő orvosi szakma. Egy kórház gyermekgyógyászati osztályán járva jobban összeszorul az ember szíve a fehér, steril környezet láttán. A csíkszeredai kórházban nemrég azzal tették barátságosabbá az osztály folyosóit, hogy ismert mesék illusztrációit festették a falakra.

Mesefigurák fogadják a kicsiket. Sok törődést, megértést igénylő osztály Fotó: Márk Boglárka

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház gyermekosztályán dr. Mureşan Alexandru osztályvezető főorvos mellett hét további szakorvos dolgozik. Közülük hárman nyugdíjba vonultak, de továbbra is folytatják a tevékenységet, amire nagy szükség van, ugyanis az ügyeletek, a járóbeteg-rendelői és a sürgősségi osztályon végzett munka mennyisége sokszor megterhelő a csapatnak. Az ő munkájukat összesen 20 asszisztens segíti.
– Az osztályon mindennap adódó problémák megoldásán dolgozunk: biztosítjuk a sürgősségi ellátást, ahová naponta érkezek gyermekek is, ugyanakkor folyamatos ügyeleti vonalat tartunk fenn, vagyis a délutáni és éjszakai programban az ügyeletes orvos egyedül van. Ugyanakkor a járóbeteg-szakrendelői ellátás mellett a gyermekgyógyászon az újszülöttosztályon is besegítünk az ügyelettel. Egy személyre átlagban hét-nyolc ügyelet jut havonta. Az ügyeletek általában nagyon mozgalmasak: reggel 8 órakor kezdődik, és az éjszakába nyúlik. Egy hétköznapi ügyelet 18 órás, a hétvégi pedig 24 órát tart – részletezte a munkaidő beosztását az osztályvezető főorvos.

Gyakori a bélpanasz a gyermekek körében
A leggyakoribb panaszok – amelyekkel a szülők kórházba viszik a gyermekeket – között szerepel a láz, a hasfájás, a hányás, a hasmenés, az étvágytalanság és a köhögés. Az utóbbi időszakban, nyáron többször is szúnyogcsípésre vonatkozó panasszal érkeztek a sürgősségi osztályra a szülők a gyermekekkel.
– A hasfájás nagyon tág fogalom a gyermekek esetében, amit szinte bármi okozhat. Azt tudjuk, hogy a gyermekek a legjobb és legfrissebb ételt kapják, csak nem mindegy, hogy miből mennyit esznek. Amikor bekerülnek hozzánk, kiderül, hogy vagy túl sok barackot vagy más gyümölcsöt evett, esetleg tojást, túl sok édes krémet, fagylaltot – mutatott rá a főorvos.
Mindezzel együtt az elmúlt években sokat változott a szülők hozzáállása: sokkal tájékozottabbak, az interneten utánanéznek a tüneteknek.
– A gond az információval az, hogy a szülők nem láthatják át a teljes helyzetet a kórházban. Nagy követelményekkel érkeznek, kezelési módokra tesznek javaslatokat, számon kérnek és elvárják, hogy gyorsan intézkedjünk, hogy minél hamarabb hazamehessenek, ez azonban nem mindig sikerül – jegyezte meg a főorvos, hozzátéve: nagyon ritka, hogy egy gyermek mellett ne maradjon a kórházban egyik hozzátartozója.
Ha műtétre kerül sor, a kis csecsemőtől körülbelül hároméves korig kivétel nélkül Marosvásárhelyre vagy más egyetemi központba, gyermeksebészetre kerül a páciens, ugyanis a csíkszeredai kórházban nem vállalják kisgyermekek altatását, érzéstelenítését. Akut légzési gondok és szívelégtelenség esetén felveszik a kapcsolatot az ország nagy kórházaival. De például vakbélműtétet a tízéves kor körüli gyermekek esetében Csíkszeredában is elvégeznek. A krónikus betegségekben szenvedő gyermekek megfigyelésre visszajárnak a kórházba. Az osztályra légzőszervi, valamint ideggyógyá­szati betegségekkel, vesebetegséggel, cukorbetegséggel, sebészeti problémákkal fekszenek be.

Szoros együttműködés más osztályokkal
A kórtermeket korosztályok és a patológia alapján is felosztják: 60 ággyal működik az osztály, 15 kísérő számára további ágyakat tartanak fenn. A gyermekorvosoktól megtudtuk: ilyenkor, nyáron kevesebb gyermek fekszik bent, de vannak időszakok, amikor majdnem minden ágy foglalt. Jellemzően ilyen időszak a tanév kezdete. Az óvodások, iskolások szédüléssel, köhögéssel, étvágytalansággal, különböző fájdalmakkal érkeznek, főként a járóbeteg-rendelőbe.
A gyermekgyógyászat szorosan együttműködik a sebészeti osztállyal, a nőgyógyászattal, az urológiával, a kardiológiával, az ideggyó­gyászattal, a fül-orr-gégészettel és a szemészettel.
– Nagy szükség lenne különben gyermekkardiológusra, gyermek-ideggyógyászra, gyermekpszichiáterre, gyermek-intenzívterápiás orvosra, utóbbira azért is, mert sokszor megtörténik, hogy sokkos állapotban hoznak be gyermeket, és amíg kiderítjük, hogy milyen problémája van, az intenzív terápiás, aneszteziológus szakorvos sokat segíthetne – fejtette ki dr. Mureşan Alexandru.

Hogyan fejlődik a szakma?
Dr. Törzsök Anikó gyermekgyógyász szakorvostól megtudtuk, hogy ez a szakág is gyorsan fejlődik. Ma már a gyermekek esetében is lehetőség van CT- és mágnesesrezonancia-vizsgálat elvégzésére. Ugyanakkor a nagyobb echográfiás, valamint a laboratóriumi vizsgálatok is kivitelezhetők. Ennek köszönhető az is, hogy az allergológus, valamint bőrgyógyász kollégákkal jó kapcsolatot ápolnak. Mivel egyre több a lehetőség a kivizsgálásra is, nagyobb eséllyel fedezik fel, ha a gyermek allergiás. Sokan érzékenyek ugyanis a tojásra, a tollra, a penészre, a virágpollenre, a poratkára, a kutya- és macskaszőrre.
Dr. Mureşan Alexadru hozzátette, nagy segítség lenne, ha a gasztroenterológia-központ megalakulna. Itt megfelelő endoszkóppal könnyen ki lehet deríteni, hogy mi baja van a gyermeknek, hiszen a legtöbben még mindig azért keresik fel a kórházat, mert nem eszik a gyermek és fáj hasa. A gyermekorvosok hangsúlyozták, hogy rendkívül fontos a családon belüli megfelelő egészségügyi nevelés is, amelynek köszönhetően több betegség megelőzhető lenne.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek