Folytatódnak a Joannes Kájoni 390 emlékév eseményei: Diákok képzőművészeti alkotásait díjazták

63

A Joannes Kájoni 390 emlékév alkalmából több eseményt, konferenciát is szerveztek már Hargita megyében. Ehhez kapcsolódik a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által kiírt képzőművészeti pályázat: a beérkezett anyagból válogatott kiállítást nyitották meg tegnap és díjazták a legjobbnak bizonyult alkotásokat.

AKájoni János születésének 390. évfordulója alkalmából meghirdetett Joannes Kájoni 390 emlékév jegyében 2019–2020-ban kiemelt figyelmet szentelünk a 17. századi polihisztor szerzetes személyének és munkásságának Hargita megyében – hangzott el a tegnapi kiállításmegnyitón és díjazási ünnepségen.
Hargita Megye Tanácsának támogatásával a Kájoni János Megyei Könyvtár – névadója előtt tisztelegve – Joannes Kájoni 390 – Ex libris címmel hirdetett képzőművészeti pályázatot diákok számára.
A pályázatra összesen 49 munka érkezett, a javából kiállítás készült és a legjobbnak ítélt alkotások készítői értékes könyvcsomagban részesültek. A pályamunkákat két kategóriában díjazták, a 14–15 évesek és a 16–18 évesek korcsoportjában. Az alkotásokat szakmai zsűri bírálta el: Csillag István grafikus, Csillag Imola textilművész, Koszti István-Miklós festőművész és grafikus, valamint Nagy Edina textilművész.
− A Kájoni személyisége által hordozott értékek olyan életpéldát jelenthetnek, amellyel képesek azonosulni a mai fiatalok is, az ex libris műfaja, témája alkalmas lehet a Kájoni János életéhez, személyiségéhez, műveihez kapcsolható motívumok kreatív, művészi megjelenítésére. A 2019-es év az országban hivatalosan a könyv éve is, innen jött a gondolat, hogy e két téma jegyében hirdessük meg pályázatunkat – hangsúlyozta Kelemen Katalin, a Kájoni János Megyei Könyvtár könyvtárosa.
A 14–15 évesek korcsoportjában első díjat vehetett át Balló Éva, a 16–18 évesek korcsoportjában első helyezést ért el Máthé Balázs és Vajda Emőke, valamennyien a Nagy István Művészeti Középiskola diákjai.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek