Folytatódnak a gyergyóditrói események: Hatósági kivizsgálások zajlanak

55

Amint arról korábban beszámoltunk, a Hargita Megyei Ren­dőr-főkapitányság és az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is vizsgálódik a gyergyóditrói események kapcsán. A hét elején a Ditrói pékségnél a Hargita Megyei Munkaügyi Felügyelőség is ellenőrzést végzett és büntetéseket rótt ki, a cég pedig büntetőjogi panaszt nyújtott be a gyer­gyó­szentmiklósi rendőrségen fenyegetés, gyűlöletkeltés és közrendháborítás miatt.

A szombati falugyűlésen ígért petíció, amelyben a ditróiak a pékséggel kapcsolatos sérelmeiket és a munkafeltételek változtatását kívánják megfogalmazni, lapzártánkig nem készült el.
Büntetőjogi panaszt nyújtott be a gyergyószentmiklósi rendőrségen a két Srí Lanka-i munkást foglalkoztató gyergyóditrói pékség vezetője fenyegetés, gyűlöletkeltés, diszkriminációra való felbujtás és közrendháborítás miatt.
A beadvány megfogalmazói szerint ugyanakkor sérült a 2002/31-es sürgősségi kormányrendelet előírása, amely tilt minden fasiszta, legionárius, rasszista vagy idegengyűlölő szervezetet, szimbólumot vagy cselekedetet.
Az ügy kapcsán kivizsgálás folyik, a további törvényes lépésekről döntő illetékes hatóság a gyer­gyó­szentmiklósi bírósági ügyészség – áll a rendőrség szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.
A gyergyóditrói pékségnél hétfőn ellenőrzést végzett a Hargita Megyei Munkaügyi Felügyelőség és 13 000 lejes bírságot rótt ki a vállalatra a nem engedélyezett kazánok használatáért, valamint amiatt, hogy a cég nem tartotta be a heti pihenőnapokra vonatkozó törvényes előírást – számol be az Agerpres hírügynökség.
A szombati falugyűlésen elhangzottak szerint a lakók petíciót fogalmaznának meg a pékség felé, amelyben a sérelmeik leírása mellett a cég politikájának és munkafeltételeinek változtatását is kérik, ugyanakkor szakszervezet megalakulását javasolják. A petíció megfogalmazását vállaló Bíró Károly segédlelkész hétfő este Facebook-bejegyzésben kérte az érintettek türelmét: „A Petíciót én fogom előterjeszteni Nektek! Kérlek, várjatok! Pontos munkát akarunk végezni!” – olvasható a bejegyzésben.
Ugyancsak tegnapi hír, hogy a Srí Lanka-i munkaerőt közvetítő cég képviselője tegnap felkereste a Ditrói pékséget és elbeszélgetett a vendégmunkásokkal. Az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint a munkaerő-közvetítő és a munkáltató képviselői megállapodtak abban, hogy hamarosan újabb öt vendégmunkás érkezik a településre.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek