Folytatódik az online oktatás: Kísérletezés, tapogatózás

144

A szükségállapotra való tekintettel Hargita Megye Tanfelügyelősége, valamint az oktatási intézmények az elmúlt hetekben igyekeztek bevezetni az online oktatási módszereket. Jelenleg kisebb-nagyobb sikerekkel zajlik a tanítás a digitális térben, de hogy mi lesz a végkifejlet, az egyelőre nem látható.

Fontos az odafigyelés, a szülők segítsége                                                                              Fotó: László F. Csaba

Bartolf Hedwig tanfelügyelő elmondta, több felület is elérhető a diákok és a tanárok számára, erről pedig részletes lista jelent meg a tanfelügyelőség honlapján.
– Sok visszajelzést kapunk, amelyek között van negatív és pozitív egyaránt. Sajnos, nem minden gyereknek adatik meg a lehetőség az internethasználatra, ők nehezebb helyzetben vannak – mondta Bartolf Hedwig.
Hozzátette, hogy vannak jó példák is. Pozitívumként emelte ki a pedagógusok lelkes magatartását és munkáját, amivel minden diákot igyekeznek segíteni.

Lehetőségek széles skálája
A legtöbb pedagógus a Facebook Group, Google Tanterem és a YouTube csatornákon keresztül kommunikál a gyerekekkel. Feladatokat készítenek, teszteket írnak és folyamatosan frissítik az információkat.
– A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ) közösen jelenleg is dolgozunk elektronikus leckék elkészítésén, főként a nyolcadik osztályosok számára, amelyet több helyi csatornán, valamint a YouTube platformján is megtekinthetnek a tanulók. Szeretnénk az érintettek tudomására hozni, hogy válságos időszakban vagyunk, nem tudjuk a tökéletes megoldást – hangsúlyozta a tanfelügyelő.
Mint mondta, a kisebb korosztályokat a szülőkön keresztül érhetik el a tanárok.

Kitartásra és odafigyelésre van szükség
A lehetőségek nem egyformák a diákok számára, hiszen a mélyszegénységben élő gyerekeknek nincs lehetőségük az internet használatára. A tanfelügyelő ez ügyben az olvasást, a könyvtári szolgáltatások igénybevételét javasolta, valamint a diákok egymás közötti kommunikációját.
– Jelen helyzetben nincs ellenőrzés sem, így sok múlik azon is, hogy a szülők saját gyermeküknek hogyan segítenek. Hangsúlyoznám, hogy ez nem diszkriminatív, hanem szociális probléma, amire sajnos a tanügynek sincs befolyása – mondta Bartolf Hedwig.
A honlapon megosztott forrásból számos eszköz elérhető, specifikus programok is használhatók tantárgyanként. A tanfelügyelő elmondta, a szükségállapotot nem vakációnak kell tekinteni, hiszen így vagy úgy az oktatásnak folytatódnia kell, valamilyen formában.
– Mindenkinek meg kell találnia a megfelelő eszközöket, és odafigyeléssel, önerőből is sokat lehet tanulni otthon. Igyekszünk mindenkinek segíteni, és még több lehetőséget biztosítani a szükségállapot idejére – zárta gondolatait a tanfelügyelő.
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai kara már korábban felajánlotta segítségét a megyében tevékenykedő oktatási intézményeknek.
– Egy magyarul oktató felsőoktatási intézmény keresett fel bennünket, emellett pedig néhány középiskolai tanár. Számukra elküldtük az oktatóvideókat és dokumentumokat, amelyekkel az egyetem professzorai is felkészültek az online oktatásra – mondta Lázár Ede dékán, és hozzátette, hogy továbbra is segítenek ebben a kérdésben.

Fülöp Orsolya

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek