Folytatódik az erdősítés Székelyderzsben: Újabb háromezer csemetét ültetnek

272

Tavaly tavasszal arról számoltunk be, hogy a Land Art Egyesület Katona László ötletgazdának kezdeményezésére ezer facsemetét ültetett Székely­derzs határában. Idén folytatják az erdősítést, ma és holnap háromezer fát ültetnek el a derzsi dűlőkön.

Kerítéssel védik a majdani csemetekertet. Kényszerkiadás            Fotó: Nagyálmos Ildikó

Az első erdőt a családoknak és a barátoknak szentelték – számoltunk be tavaly tavasszal, hiszen az erdő létrehozásához elsősorban olyan adományokat gyűjtöttek, amellyel valamilyen családi eseménynek vagy barátságok legkedvesebb pillanatainak állítottak emléket.
Nemcsak az adományok, hanem a telepített erdő méretében is jelentős előrelépés történt: míg tavaly ezer fát ültettek, idén háromezer csemetével bővül az erdő. Idén nemcsak a telepítésre, hanem a terület bekerítésére is áldoztak, több mint kéthektárnyi területet kerítettek be, ami jelentős pénzösszegbe került.
– Azért dolgozunk, hogy valóban megmaradjon ez az erdő, ezért muszáj őrzésre, gondozásra költenünk, hisz a magántulajdon tisztelete nincs még azon a szinten, hogy kerítés nélkül lehessen bármit is hagyni – mondta el megkeresésünkre Katona László.
Idén a Demes erdőben folytatták a telepítést, ahová a meglévő ezer mellé még ezerötszáz csemetét ültettek, ugyanakkor az Erősalja nevű dűlőre is telepítettek ezerötszáz csemetét. Az új területet – mivel közelebb esik a legelőkhöz – bekerítették, hisz a fiatal csemetékre veszélyt jelentenek a juhok.
– A tavaly elültetett csemeték jól állták az időjárás viszontagságait, eléggé esős év volt, de gondoztuk is, ápolási munkákat végeztünk több alkalommal. Lekaszáltattuk a csemeték közti gazt, hogy több fényt és vizet kapjanak. Az ápolási munkálatok, különösen a tölgy esetében, 8-10 évig szükségesek – avatott be Katona László, aki hozzátette, a munkára nyolc fizetett munkaerőt alkalmaztak, hisz annyira változékony az időjárás, hogy nagyobb önkéntes csapatot nem lehetett toborozni.

Hegyi juhart, fehér akácot is ültettek
Arról is beszámolt a projekt ötletgazdája, hogy a régi helyen idén is kocsányos tölgyfát ültettek, ugyanakkor a biodiverzitás miatt idén a hangszerfaként ismert hegyi juhart is bevitték erre a területre. Az új helyen a talajviszonyok miatt a fehér akác mellett döntöttek, ami ugyan nálunk nem őshonos, de rengeteg előnye van: a környékbeli méhészek kimondottan örültek a hírnek.
Az egyesület idén ötven diófacsemetét ajánlott fel Balók István derzsi gazdának, aki vállalta a fák elültetését.
– Egyik projektünket egy belga biciklibolt is támogatja: minden eladott elektromos bicikli után ad 10 eurót az egyesületnek. Van olyan erdőnk is, amelyet erdélyi magyar vállalkozók támogatnak, az úgynevezett a KKV-k erdeje, amelynek fő támogatója a Csak a lényeg konferenciasorozat, és sokan mások. A Csak a lényeg minden eladott belépőjegy után ültet nálunk egy négyzetméter erdőt – mondta el az újdonságokat László, aki arról is beszámolt, hogy például egy Dániában élő bolgár lány születésnapjára szervezett gyűjtést az egyesületnek, tehát szerte Európából vannak immár támogatóik. A jövőben szeretnénk a többi itthoni civil szervezetnek, közbirtokosságoknak is csemetéket felajánlani, hogy ne csak Derzsben, hanem szélesebb körben is telepíthessenek erdőt.

Az idősebb generációis érdeklődik
– Amikor kitaláltuk az erdősítést, a fiatal generációra fektettük a hangsúlyt, mert a klímaváltozás hatása inkább az ő életükben jelentkezik, őket látjuk szerte a világban a tüntetéseken, de az év meglepetése azok a nyugdíjasok, akik nagyon erősen bekapcsolódtak a projektjeinkbe. Például a szüleim – akik a helyszínen menedzselik a faültetést – is nyugdíjasok, de volt olyan kilencvenéves bácsi is, aki a családjától a születésnapjára 90 négyzetméter erdőt kapott. Tehát azok is foglalkoznak a kérdéssel, akik valószínűleg sosem fognak pihenni ezeknek a fáknak az árnyékában. Mindenképp hosszú távon szeretnénk lehetőséget teremteni azoknak, akik erdőt ültetnének: vagy adományozóként, vagy az egyesület honlapján a saját projektjeik meghirdetetésével – ajánlotta fel a lehetőséget Katona László.
Az egyesület hatnyelvű honlapján (https://fundaforest.eu/hu) az érdeklődők – egyének, csoportok vagy vállalatok – tájékozódhatnak arról, hogy miként hozhatják létre saját erdősítési projektjüket. Partneri kapcsolatok kialakításában, együttműködésben gondolkodnak a kezdeményezők, sőt ötleteket is várnak, cserébe online felületet biztosítanak, ahol bárki bemutathatja projektjét és megszervezheti a gyűjtést.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek