Folytatódik a vidéki úszásprogram

A legjobbak mérték össze tudásukat

710

Nem várt sikernek örvendett a felcsíki és alcsíki falvak elemi iskolás diákjainak körében a tavaly tavasszal elindított úszásoktatási program. Az elmúlt, valamivel több mint egy évben közel 600 falun élő harmadik és negyedik osztályos gyermeknek volt lehetősége úszásoktatáson részt venni a csíkszeredai Csíki Csobbanóban.

A programzáró torna résztvevői. Mindenki győzött Fotó: Lázár Emese

Minden csíki települé­sen, a Kászonoktól Balán­bá­nyáig meghirdették a vidéki iskolák úszásprogramját. A városi iskolások számára már több éve megszervezett úszásprogram kiterjesztése a csíki falvak elemi iskolásai számára azért fontos, mert a vidéki gyerekek többségének nem lenne lehetősége úszásoktatáson részt venni, főként a városoktól való távolság miatt. A falusi úszásprogram körültekintő szervezést igényel, már csak azért is, hogy a szülőket tehermentesítsék. A programot a helyi önkormányzatok anyagilag is támogatják, az iskolával közösen oldják meg a gyermekek szállítását, ugyanakkor az oktatók bérét a kistérségi fejlesztési társulások fedezik. A szülőknek mindössze az uszoda használati díját kell állniuk.
A program keretében minden csíki település harmadik vagy negyedik osztályos tanulói egy évig vesznek részt az úszásoktatásban, és a tanítók tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyermekek többsége meg is tanul úszni, míg a félénkebbek megbarátkoznak a vízzel, és ha nem is lesznek jó úszók, de nem kell már őket félteni a vízben.
A kezdeményezés ötletgazdája Tánczos Barna szenátor, aki a csíkszeredai önkormányzat által korábban bevezetett korcsolya- és úszás-program mintájára alkotta meg a vidéken élő gyermekeknek szóló változatot. A tavaly kísérleti jelleggel indították el a programot, azonban hamar népszerű lett, nemcsak a gyerekek kedvelték meg, hanem az iskolák, az önkormányzatok és a szülők is jónak tartják.
– Meggyőződésem, hogy a gyermekek esetében hosszú távon is hasznos ez a kezdeményezés, hiszen ha bár csupán alapfokon, de elsajátítják az úszást, aminek az élet sok területén hasznát veszik, sőt esetenként életmentő lehet. Ugyanakkor nekik is jobban telik a nyaruk a strandon vagy a tengeren, ha tudnak valamennyire úszni. A programot Trandafir Norbert egykori versenyúszó szakmai támogatásával bonyolítjuk le, és most már biztos, hogy a következő tanévben is meghirdetjük – nyilatkozta a Hargita Népének Tánczos Barna.
Az úszásoktatásra járó gyermekek számára a most véget ért tanév méltó lezárásaképpen úszóversenyt szervezetek a hétvégén. Minden településről részt vehetett egy lány és egy fiú, akiket előzőleg választott ki az úszóoktató, lehetőleg minden csoportból az egyéni teljesítményeik alapján legjobbat nyújtó gyermeket.
A versenyben a lányok mezőnyében első helyezett lett a csíkmadarasi Farkas Boróka, második Albert Sarolta Csíkszentdomokosról, míg harmadik helyezett Darvas Sarolta Csatószegről. A fiúk körében első lett a csíkdánfalvi Antal Soma, második a szintén dánfalvi Páll Bence, harmadik Mihálcz Szilárd Csíkszentmártonból. Az első két helyezett azért csíkdánfalvi, mert onnan két osztály is beiratkozott az úszásprogramba.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.