Folytatódik a megyei könyvtár CODE Kids programja: Áprilisig várják a jelentkezőket

49

A Kájoni János Megyei Könyvtár 2019-ben csatlakozott a CODE Kids elnevezésű programhoz: programozó gyerekklubokat hoztak létre, ahol különböző, a technikával és tudománnyal kapcsolatos feladatokat kell megoldaniuk a tanulóknak. Hargita megyében Csíkkozmás, Csíkszentmárton, Borszék, Csíkszentdomokos és Csíkszereda csatlakozott a projekthez. A második év megnyitóját tegnap délben tartották, ahol eszközöket mutattak be és részvételre buzdították a gyerekeket.

Gyermekfoglalkozás a könyvtárban. Új csoport indul                                                                           Fotó: Archív

Nem programozókat akarunk nevelni, hanem problémamegoldó embereket – mondta Bedő Melinda, a program csíkszeredai vezetője, aki a gyerekekkel együtt próbálja megoldani a projekt által kiszabott feladatokat, vagyis nem tanárként dolgozik velük, hanem partnerként. – Sokféle feladat vár megoldásra, egy a sok közül a programozói feladatok elvégzése, plakátkészítés vagy a Prezi program használata. A könyvtárban nincs olyan nagy szakértelem, a különböző problémákat a rendelkezésre álló források segítségével, együtt oldjuk meg – tette hozzá Bedő Melinda.
Mint mondta, forrásként használják az internetet, saját tudásukat, bevonnak pedagógusokat és szakértőket, nem mellesleg pedig felhasználhatók a könyvtárban található anyagok is.
Céljuk szorgalmazni az együttműködést, a csapatmunkát, de azt is, hogy a diákok önállóan dolgozzanak, ha szükséges. Oktatók és gyerekek társakként dolgoznak, amíg elérik a kitűzött célt, megtalálva azokat, akik a segítségükre tudnak lenni. A csíkszeredai könyvtárban nincs elkülönített informatikaterem, minden egy helyen zajlik, így integrált oktatási elv alkalmazható.
A Romanian–Ame­rican Foun­dation által finanszírozott, Erdélyben a Progress Alapítvány által koordinált, más könyvtárakkal együttműködve megvalósított CODE Kids második éve áprilisban kezdődik, addig lehet jelentkezni, majd októberben ér véget tudományos vásárral, ahol a résztvevők bemutatják eddigi munkáikat és tudásukat. A csapatnak jelenleg 11 tagja van, a célcsoport 10 és 12 év közötti diákok. A második év kezdete után már nincs lehetőség a jelentkezésre, de addig is szeretettel várják a szülőket, gyerekeket, amennyiben többet szeretnének megtudni.
– Általában tizenketten vannak egy csapatban. Hetente egyszer van foglalkozás, bár igaz, a tavaly mi hetente kettőt szerveztünk, hogy mindenki találjon magának megfelelő időpontot – mondta a projektvezető, aki megemlítette a távmunka lehetőségét is.
A részvétel ingyenes, a költségeket az országos projekt állja, no meg Hargita Megye Tanácsa is felkarolta a programot. A szervezők szerint az eddigi találkozók sikeresek voltak, s bár a projekt kétéves, ha továbbra is kap támogatást a könyvtár, folytathatják az elkezdett munkát. Érdekes tanulási lehetőséget biztosít a gyerekeknek, tanuló közösségben, ahol szeretnék felkelteni az érdeklődést a tudomány, a technika iránt, mindezt inspiráló és családias környezetben.

Fülöp Orsolya

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek