Folytatódik a fokhagymatermesztést ösztönző program: Május 15-ig kérhető a támogatás

33

Újra igényelhetik a hektáronkénti legtöbb 3 ezer eurós „de minimis” támogatást a fokhagymatermesztők. A programba legkésőbb május 15-ig jelentkezhetnek a gazdák, a minimálisan elvárt mennyiségű termés értékesítésére pedig július–november között lesz alkalmuk a termelőknek.

Eladásra kínált fokhagymakoszorú. Ösztönzött termelés                                                                        Fotó: MADR

Idén is igényelhetnek „de mi­nimis” típusú támogatást a hazai fokhagymatermesztők. A mezőgazdasági minisztérium kezdeményezésére a program finanszírozásáról és támogatási feltételeiről szóló 202-es számú határozatot múlt heti ülésén fogadta el a kormány. A jogszabály időközben a Hivatalos Közlönyben is megjelent.
A romániai fokhagymatermesztők támogatására ezúttal 7,5 millió lejes – pontosabban 1 millió 579 ezer eurós – keretösszeget szán a szaktárca, a pénzt az állami költségvetésből biztosítják. Az idei keretösszegből egy-egy termelő hektáronként legtöbb 3 ezer eurót igényelhet, amennyiben teljesíti a támogatáshoz kötött feltételeket.
Az ágazat szereplői számára felkínált csekély összegű, „de minimis” támogatást azok a termelők igényelhetik, akik fokhagymát legkevesebb 3 ezer négyzetméteren termesztenek, a betakarított termés átlagmennyisége pedig meghaladja a 10 négyzetméterenkénti 3 kilogrammot, azaz az alsó határként megjelölt 30 áras termőfelületen termesztett fokhagyma tömege eléri a minimálisan elvárt 300 kilót.
A fokhagymatermesztési támogatást őstermelői bizonylattal rendelkező magánszemélyek, mezőgazdasági termelést végző jogi személyek, illetve a mezőgazdasági tevékenységre bejegyzett engedélyezett magánszemélyek (PFA), egyéni vállalkozók és családi vállalkozások egyaránt igényelhetik. A támogatási kérelmek benyújtásának határideje május 15.
Lényeges követelmény, hogy a termelők idei fokhagymatermésüket a mezőgazdasági minisztérium által meghatározott időszakban, nevezetesen július 1. és november 20. között kötelesek értékesíteni. Az előállított és értékesített mennyiségről tanúskodó hivatalos dokumentumokat, számlákat legkésőbb november 27-ig nyújthatják be a megyei mezőgazdasági igazgatósághoz a programban részt vevő gazdák. A mezőgazdasági igazgatóság ellenőrei ugyanakkor a termés betakarítása előtt is felkeresik a termelőket, annak érdekében, hogy – akárcsak a hasonló feltételekhez kötött paradicsomtermesztési programban – a helyszínen győződjenek meg a termelésmennyiségi minimumkövetelmények betartásától. A termelés során használt növényvédő szereket és ezek nyilvántartását ugyanakkor az Országos Növényvédelmi Hivatal képviselői ellenőrzik.
Hargita megyéből tavaly három termelő – egy felcsíki és két gyergyói gazda – vett részt a fok­hagy­ma­termesztési programban. A feltételeknek eleget téve a mezőgazdasági minisztérium költségvetéséből folyósított támogatást mindannyian megkapták.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek