Folytatni kell a szervezést! – A kiadók optimisták

72

Folytatni kell a szervezést! – osztották meg lapunkkal véleményüket a Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásár utolsó napján a Szakszervezetek Művelődési Házában kiállító kiadók és könyvterjesztők. A folytatásra a szervezők is igennel bólintanak, a könyvvásár további sorsa tehát a támogatók – elsősorban a csíkszeredai és a megyei önkormányzat, illetve Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa – kitartásától függ.

Fotó: László Róbert
Fotó: László Róbert

Huszonnyolc kiadó és könyv­terjesztő volt jelen az első Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásáron, a paletta azonban jövőre tovább bővülhet – ígérik a szervezők. Földi Zsuzsa szerint a kérdés a továbbiakban már nem az, hogy Csíkszeredában szükség van-e könyvvására, hiszen az első találkozó tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a helyi közösség, kiadók, könyvműhelyek és szerzők igényt tartanak a rendezvényre, hanem az, hogy a továbbiakban a támogatók is ugyanilyen mértékben részt vállalnak-e a könyvünnep fenntartásában.
Vasárnap délután zárult a Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásár, a szervezők még a standok lebontása előtt szóba álltak a jelen lévő kiadók és könyvterjesztők képviselőivel, hogy közösen értékeljék az első rendezvényt.
– A könyvszakma egyértelműen a folytatásra biztat bennünket, az író-olvasó találkozók látogatottsága is erre buzdít. A folytatás tehát a támogatóink kitartásától függ – mondta lapunknak Földi Zsuzsa.
A könyvvásáron számos író-olvasó találkozó és más kulturális tematikájú kiegészítő rendezvény kapott helyet, ennek egy részét a szervezők, másokat a könyvterjesztők, mint a Gutenberg Kiadó és könyvkereskedés biztosítottak. Idén a kiadók által szervezett házi rendezvények nem kerültek fel a szervezők által összeállított programfüzetbe, ezt a jövőben Földi Zsuzsa szerint összesítve közölnék.
– Idén nem volt időnk összesíteni, hogy a kiadók mivel készülnek a vásárra, ez az oka annak, hogy egyes rendezvényeket nem tüntettük fel a közös programban – közölte a sajtókapcsolatokért felelős szervező.
A Gutenberg Kiadó a vásár minden napján író-olvasó találkozókkal várta a helyi közösséget.
– A rendezvény legfontosabb hozadéka, hogy a szerzők, szerkesztők és az olvasók közösen tudnak a könyvről beszélni – véli Tőzsér László.
A Gutenberg Kiadó és Nyomda ügyvezetője egyébként kitartásra biztatja a szervezőket, arra utalva, hogy a Marosvásárhelyi Könyvvásár is fokozatosan fejlődött és vált rangos rendezvénnyé.
Csipor Attila (a képen), az Expo-Har igazgatója már a könyvvásár elején jelezte, hogy a rendezvény névválasztásánál nem biztos, hogy ez a végleges forma, tegnap lapunk kérdésére Földi Zsuzsa azt nyilatkozta, elképzelhető, hogy a Székelyföldi Könyvvásár névnél maradnak.
– Bár magyarországi és hazai román kiadók is voltak a vásáron, és visszajelzéseik szerint a későbbiekben is szívesen jönnének Csíkszeredába, a nemzetközi jelzőt valószínűleg mellőzzük a későbbiekben – mondta a sajtókapcsolatokért felelős szervező.
A helyi kiadók részéről egyébként elhangzott az a javaslat is, hogy csak egyszerűen Csíkszeredai Könyvvásár legyen a rendezvény neve.
A vasárnap záruló könyvünnepen Magyarországról a szegedi Mozaik Kiadó, a budapesti Tinta Könyvkiadó és a szentendrei Cerkabella Kiadó volt jelen.
– A román nyelvű kiadók rendkívül elégedettek voltak a csíkszeredai rendezvénnyel, hárman képviseltették magukat s mindannyian azt mondták, hogy sok látogatójuk volt a standoknál – közölték a szervezők.
A megyeszékhelyen működő kiadók és könyvterjesztők mindannyian fontosnak tartják az új kezdeményezést és jelen voltak a vásáron, tapasztalataik azt igazolják, hogy Csíkszeredában folytatni kell a könyvvásár szervezését.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.