Folytatják az utak rendbetételét

156

Lapunkban már beszámoltunk arról, hogy milyen prioritásai vannak idén Hargita Megye Tanácsának a gyergyói térségben, most az udvarhelyszéki és a csíki térségre vonatkozó terveket ismertetjük.

Borboly: az elkezdett beruházások mellett újakat is elindítanak

Kedden Székely­udvar­he­lyen ismertette Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke az udvarhelyszéki beruházások tervét. Elmondta, hogy az idei költségvetés több mint 39 millió lejjel kevesebb, mint a tavalyi. Ennek ellenére folytatódnak az elkezdett beruházások és újakat is elindítanak a térségben. Többek között két új ágazati inkubátorház létrehozásáról egyeztetnek Székelykeresztúron és Székelyudvarhelyen, és számos út korszerűsítése is várható, több ponton összekötik Hargita és Maros megyét. A Kőrispatak és Maros megye határa közötti közel öt kilométeres szakasz felújítása tavasszal indulhat a 136A jelzésű megyei úton, erre már érvényes szerződése van a megyei tanácsnak. Az Újlak és Maros megye határa közötti 134-es, valamint a Székelymuzsna és Maros megye határa közötti 133-as útra idén indítják a közbeszerzést. Ugyanakkor a Székelypetek és Oklánd közötti szakaszra is nyújtottak be pályázatot a Regionális Operatív Programban. Lövétén, a 132-es út mentén végéhez közelednek a támfal megépítésével, folytatják a kissolymosi út építését is, készülnek a tervek 138-as, libáni út közel 1,5 kilométeres szakaszára. Közbeszerzés alatt van továbbá a décsfalvi híd építése, a 135-ös út mentén az árvizek által tönkretett három híd javítási munkálatait pedig az év második felében elkezdik. Mindezek mellett jövő évre tervezik az Etéd – Maros megye határa közötti 12 kilométeres szakasz, valamint az Etéd–Atyha közötti 7,5 kilométeres szakasz felújítását, Zetelakát követően pedig Oroszhegyen is járda épül.
Csík térségében folytatják a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban zajló bővítési, korszerűsítési munkát. A múlt évben elkezdett munkálatokat idén szeretnék befejezni, és cél a műtétek és más tevékenységek szolgáltatásainak bővítése, színvonalának emelése. Idén a beruházási és rendezési tervek közbeszerzésére készülnek. A célok között szerepel újabb orvoslakások építése, a helikopterleszálló-pálya megépítése és a tüdő- és fertőzőosztály elköltöztetése Csíksomlyóról. Mint ismeretes, a hosszú távú cél a kórház kettes kategóriába sorolása. A megyei utak javítása terén is sok munkálatot végeznek el idén. Az év első felében, tavasszal folytatják a 123E jelzésű pálfalvi út építését. A több mint öt kilométeres szakasz felújítását idén befejezi a kivitelező. A csicsói Olt-híd befejezésének hatodik kiírására most már jelentkezett egy brassói cég, amellyel a napokban írják alá a szerződést. A Gyimesekben az árvizek által tönkretett három híd véglegesen elkészül Bükkhavaspatakán a 127A jelzésű megyei úton.
A második félévben a kormány által biztosított összegből elkezdődhet az árvízkárok helyrehozatala a Bükkhavaspataka felé vezető, 127A jelzésű úton közel 19 kilométeren, továbbá a 127B jelzésű út két és fél kilométeres szakaszán, a Jávárdipatak mentén. Jelenleg tervezés alatt van a Hargitafürdő felé vezető 138A jelzésű megyei út, így az év második felében elkezdődik a kivitelezés a több mint öt kilométeres szakaszon. Idén elkészülnek a 113B jelzésű, Szent Anna-tó felé vezető út tervezésével is, ezt követően kezdődhet el a közel 11 kilométeres út felújítása. Készülnek a tervek a 123-as megyei útra is Úzvölgye felé. 14 és fél kilométer felújítása kezdődhet el idén.
A tervek szerint a megyében 2020-ig összesen közel száz kilométer egybefüggő aszfaltréteget terítenek le. Csík térségében a 125-ösön, Csíkszentdomokos–Ba­lánbánya–Kovácspéter irányá­ban tennék rendbe az utat. Csík­karcfalva és Csíkszenttamás között úgyszintén, akárcsak a 124-esen Csíkvacsárcsi és Csík­szent­mihály, valamint Csík­szent­mi­hály és Csíkszépvíz között. A 123F jelzésű úton pedig Csicsó és Csaracsó között, a 123C jelzésű út mentén Fitód felé, valamint Csík­szentgyörgy és Pottyond között. A 123B jelzésű úton Csík­szentmárton és Bánkfalva között, a Kászonok vidékén pedig a 121G jelzésű úton is egybefüggő aszfaltréteget terítenek le.
Borboly Csaba szerint annak ellenére, hogy idén 39 millió lejjel kevesebb pénzből gazdálkodik a megyei tanács, nem torpannak meg a beruházások, munkás év áll a megyei tanács előtt. A megyeelnök számít a helyiek támogatására is a beruházások megvalósításában, ugyanakkor kérte a kivitelező cégeket, hogy kezeljék prioritásként a megyében zajló beruházásokat és tartsák be a határidőket.
A beruházásokról részletes információkat a beruhazasok.hargitamegye.ro oldalon találnak az érdeklődők.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek