Folytatják az értékmegőrző tevékenységet

Dr. Urmánczy Nándor Egyesület

34

Az elmúlt évben is aktívan tevékenykedtek a maroshévízi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület munkatársai, 2018 pedig némiképp különlegesnek is számított, hisz a szervezet névadója születésének 150. évfordulójára emlékeztek. Az egyesület elnöke, Czirják Károly lapunk érdeklődésére elmondta: ebben az évben is megtartják a hagyományos programjaikat, ugyanakkor különlegességgel is készülnek.

Életnagyságú Urmánczy-szobor Csepelen. Fontos megvalósítás Fotó: Archív

Tavaly is részt vett az egyesület a főbb nemzeti ünnepeken, tanszeradománnyal támogatták azokat az elsősöket, akik a magyar nyelvű iskolában kezdték meg tanulmányaikat, emellett pedig további diákokat is díjaztak.
A már hagyományossá vált Urmánczy Napon a helyi katolikus templom udvarán lévő közösségi háznál adtak át emléktáblát, ugyanakkor a névadó születésnapjának évfordulóján, október 1-jén a Budapesthez tartozó Csepelen életnagyságú szobrot avattak.
– Jó év volt a tavalyi, mert bebizonyosodott, hogy egyre többen ismerik meg Urmánczy Nándor munkásságát – jegyezte meg Czirják Károly, mondván, továbbra is az egykori politikus és író életének és munkásságának megismertetése képezi a fő célkitűzést.
Éppen ezért szerveznének ebben az évben Maroshévízen egész Gyergyószékre kiterjedő Urmánczy-vetélkedőt, a másik fő cél pedig, hogy októberben – a maroshévízi vasútállomás felavatásának 110 éves évfordulóján – kétnyelvű emléktáblát leplezzenek le. Czirják Károly rámutatott: a százéves évfordulóra semmi nem emlékeztet a helyszínen, ezért gondolták, hogy a tíz évvel későbbi időpontra fontos lenne felhívni a figyelmet.
– Mindig olyan magyar érzelmű emberekkel találkozunk, akikben ott van az Urmánczy Nándor munkássága iránti tisztelet – fogalmazott az egyesület támogatottsága kapcsán Czirják.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek