Folytatják a munkát Gyergyóújfaluban

Több nagy beruházást kezdtek el

179

Több fontos beruházás valósult meg 2018-ban Gyergyó­újfaluban. Uniós és kormánytámogatásoknak köszönhetően utakat javítottak, épületeket újítottak fel és új építkezésekbe fogtak. Az elkezdett munkálatokat idén is folytatják, s újabb benyújtott pályázatok sikerében is reménykednek.

Egyed József Fotó: Lázár Hajnal

Európai uniós pályázatnak köszönhetően mezőgazdasági utakat javítottak tavaly Gyergyóújfaluban. A pályázat teljes értéke több mint 5 millió lej, a munkálatok 85 százalékát sikerült 2018-ban elvégezniük, idén pedig folytatják – mondta Egyed József polgármester.
Községi utakat és utcákat is rendbe tettek. Több utcában aszfaltoztak, valamint sáncokat mélyítettek és hidakat javítottak, szintén uniós forrásból. Közel 5,5 millió lejből a községben összesen 12 utcában aszfaltozhatnak.
– Jelenleg áll a munka, mivel folyamatban van a csatornahálózat bővítése. A község teljes területén kicseréljük a régi csatornahálózat vezetékeit és minden utcára kiterjesztjük a hálózatot – mondta a községvezető. Hozzátette, ezt a munkálatot is az Unió támogatja. Lényeges megvalósításnak tartja a Lázár István Kultúrotthon felújítását is, valamint a hozzá tartozó tekepálya korszerűsítését, de elkezdődött egy délutáni oktatóközpont építése, és korszerűsítették a közvilágítást kormánytámogatással, valamint egészségház építését kezdték el saját költségvetésből.
Újabb aszfaltozós év
Idén folytatják a már elkezdett munkálatokat, emellett több új beruházás is startol.
– Erdőkitermelő utak felújítását tervezzük: hét útról van szó, több mint 26 kilométer hosszúságban, több mint 8 millió lej értékben. Az Európai Uniótól kapunk erre is támogatást, tavaly áprilisban írtuk alá a támogatási szerződést, majd beszereztük a szakhatósági engedélyeket, jelenleg a kivitelezés közbeszerzési eljárása van folyamatban – közölte Egyed.
Több új pályázat sikerében is bízik a polgármester: többek között a fennmaradt községi utak aszfaltozására, a hokipálya területének és lelátójának felújítására, a tekerőpataki kultúrotthon felújítására nyújtottak be tavaly pályázatot.

Megcsappant a parcellázási kedv
A nehézségeket firtatva elmondta: 2017-ben kezdték el a szántóterületek tulajdonjogának tisztázását, a tulajdonosok részéről pedig csappant az érdeklődés az ügyintézés iránt.
– Egyesek többszöri felszólítás után sem hajlandók jelentkezni a szántóföldjeik tisztázása és birtokba helyezése céljából – mondta a községvezető. Hozzátette, kérik az érintettek közreműködését, hogy tudják folytatni – esetleg idén befejezni – ezt a folyamatot.
A községvezető hangsúlyozta, köszönettel tartozik munkatársai hozzáállásáért és hathatós munkájáért.
– Az elért eredmények a polgármesteri hivatal minden osztályának és minden munkatársának összehangolt munkáját dicsérik – fogalmazott Egyed József.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek