Folytatják a kápolna restaurálását

119

Sikeresen pályázott a Székely­udvarhelyi Római Katolikus Fő­esperesi Hivatal – kívül, belül restaurálják, felújítják Székely­udvarhely egyik legrégebbi műemlékét, a Jézus-kápolnát. A munka tavasszal kezdődik – a helyreállítás ideje alatt a kápolna nem látogatható.

A Jézus-kápolna madártávlatból Fotó: id. Csedő Attila/archív

A város boldogfalvi kijáratánál levő Jézus-kápolna, vagy ahogy a hivatalos műemlékjegyzékben szerepel, Jé­zus Szíve-kápolna tetőszerkezetét már tavaly megjavították, a műemlékegyüttes helyreállítását idén folytatják. A külső és belső tér, a kápolnához tartozó melléképület teljes körű felújítására megvan a szükséges pénzösszeg, ugyanis pozitívan bírálták el azt a pályázatot, amit tavaly nyújtott be a Regionális Operatív Programban a tulajdonos, az udvarhelyi Római Katolikus Esperesi Hivatal.
– A műemlékek felújítására vonatkozó szabályoknak megfelelő kiviteli terveket már tavaly júliusban elkészítette az udvarhelyi Urban Design Kft., jelenleg ezek engedélyeztetése van folyamatban. Remélhetően egy hónapon belül megkapjuk a jóváhagyást, aztán következhet a kivitelező megtalálásához szükséges közbeszerzési eljárás. Ha minden zökkenőmentesen halad, késő tavasszal, kora nyáron elkezdődhet a munka – tájékoztatott Derzsi László, az esperesi hivatal tanácsadója.
A felújítással kapcsolatosan elmondta: a külső és belső falakról a jelenlegit eltávolítják, visszakerül az eredeti, legkorábbi burkolat, a kőfallal körülvett belső területen a járószintet ugyancsak visszaállítják – ez a jelenleginél 20-40 centivel mélyebben lesz. A kápolnát körülvevő falat szintén javítják, újrafedik. A műemlék melletti épületet is teljes mértékben rendbe teszik, és úgy tervezik, hogy itt helyi egyháztörténeti kiállítótermet rendeznek be – ez ügyben a Haáz Rezső Múzeum szakembereivel fognak konzultálni.
A kápolna körüli, jelenleg meglehetősen lehangoló látványt nyújtó terep rendezésére, bár minimális mértékben, úgyszintén sort kerítenek. A projekt lehetőséget ad a patakmeder rendezésére, egy, a főútról a parkolón át vezető útszakaszon egyszerű járda kialakítására, illetve az esti díszkivilágításról is – részletezte a tanácsadó.
A pályázatban a projekt kivitelezésének határidejeként 2021. júni­us 30-át jelölték meg, ám Derzsi véleménye, hogy a műemlékegyüttes felújítását nagy valószínűséggel már jövőben befejezik. A helyreállítás ideje alatt a kápolna nem lesz látogatható, de azt remélik – hiszen ez a pályázatban is megfogalmazott általános célkitűzés is –, hogy a megújult műemlék vonzó turisztikai látványossága lesz Székelyudvarhelynek, a korábbi évekhez viszonyítva akár 10 százalékkal fog növekedni a látogatók átlagszáma.
A Székelyudvarhelyi Jézus Szíve kápolnaegyüttes rehabilitációja elnevezésű projekt teljes értéke 1 455 849,90 lejre rúg, ebből 1 097 521,05 lej a vissza nem térítendő finanszírozás.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek