2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Folytatja a küzdelmet a Csíki Magánjavak

Tizennégy ingatlant próbál visszaszerezni jogi úton a Csíki Magánjavak. Az ingatlanokért folytatott tárgyalások sorozata pénteken, Marosvásárhelyen kezdődött.

Biró Albin Fotó: Balázs Árpád
Biró Albin Fotó: Balázs Árpád

Bukarestben három deszkatelepe volt a Csíki Magánjavaknak: a Rahova, a Pantelimon és a Giulești városrészekben – sorolta Biró Albin, a Csíki Magánjavak alelnöke. – Ezenkívül Csíkszeredában a Mikó-vár, a fül-orr-gége kórház épülete, a telek, amire épült a polgármesteri hivatal hátsó része, a fül-orr-gége kórház mögötti telek, ahol a József Attila iskola áll, a Petőfi iskola, az orosz emlékmű helyén levő telek, és onnan lefelé a parkig még két telek – a régi Hargita Szálló az nem –, a Vigadó és a Vigadóhoz tartozó telek a park felé. Van még egy volt kapitányi lakás Szépvízen, Tölgyes településen több ingatlan és Borszéken egy villa. Ezek azok az ingatlanok, amelyeket már 2001-ben kért a Magánjavak a 10-es törvény alapján. Akkor nem adták vissza, a csíkszeredai polgármesteri hivatal elutasította, majd javasolta, hogy kerüljön az akkoriban már érvénybe lépett kisebbségi vagyonok visszaszolgáltatására vonatkozó törvény alapján az Országos Restitúciós Bizottság elé. Ez az intézmény, amelyik az egyházi javakat is visszaszolgáltatja, és amelyikről fél éve derült ki, hogy bizonyos esetekben a reális érték többszörösét fizették ki kártérítésként, ugyanakkor a mi ügyünkre 13 év után, 2015 elején kaptunk egy sommás választ, hogy a Csíki Magánjavak nem ugyanaz, mint a Csíkszék közönsége, és emiatt visszautasítják a kéréseket.
A Csíki Magánjavak ezeket a döntéseket egyenként megfellebbezte, és ezeket a fellebbezéseket alapfokon a marosvásárhelyi Táblabíróság, felsőfokon pedig a semmítőszék vagy a legfelsőbb bíróság tárgyalja az Országos Restitúciós Bizottság kérésére.
– Ez nekünk nem feltétlenül jó, mert ahelyett, hogy Csíkszeredában tárgyaljuk ezt a nagyszámú ügyet, minden alkalommal el kell menni Marosvásárhelyre – jegyezte meg Biró Albin.
Az első per tárgyalása pénteken, október 2-án volt, viszont a Táblabíróság érdemben nem tárgyalta az ügyet, és ennek az első pernek a következő tárgyalását november 27-re tűzte ki.
– Ez a tárgyalássorozat csak most kezdődött, és a perek száma borzasztó nagy, így még csak gondolni sem mertünk arra, hogy külön ügyvédet fogadjunk, hanem a magánjavak vezetőségében levő Kolumbán Tibor intézi egyelőre teljesen önkéntesen és térítésmentesen a jogi képviseletünket – mondta Biró Albin.
– Ha jó irányban haladnak a perek, akkor mindenképpen szükség lesz szakvéleményekre, s az minimum 2000-2500 lejbe fog kerülni ingatlanonként. Egyelőre minden önkéntes alapon működik, és a közbirtokosságok támogatásában bízunk a továbbiakban. Biró Albin hangsúlyozta, hogy amennyiben sikerül a Csíki Magánjavaknak visszaszerezni az ingatlanokat, azok ugyanúgy, ugyanazt a közösséget szolgálhatják majd, mint eddig, vagyis Csík vármegye közönségét.
– Azért fontos, hogy ezek a perek sikerrel végződjenek, hogy kerüljön minden a maga helyére – hangsúlyozta az alelnök, aki elmondta, hogy hamarosan az erdővagyon visszaigénylése terén is új fejezethez érkeznek.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,358RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb