Folyósítja az APIA a területalapú támogatás előlegeit

November 30-ig Hargita megyében huszonhatezer gazda számíthat a pénzre

657

Elkezdte a 2018-as területalapú támogatás előlegeinek folyósítását a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. Hargita megyéből 26 ezer gazdálkodó ellenőrizheti a következő hetekben folyószámláját, közülük tegnapig 4 ezer gazda neve került fel a naponta bővülő kifizetési listára. A SAPS-ból 70 százalékos, azaz hektáronként közel 72 eurós előlegre, a redisztributív támogatásból birtokméret függvényében hektáronként 3,5, illetve 35 eurós előlegösszegekre, míg a hegyvidéki különtámogatásból 85 százalékos előlegre, azaz hektáronként 82 euróra számíthatnak a gazdák.

Őszi szántás. A jövő évi termés előkészítésében segít a támogatás Fotó: Domján Levente / Archív

Több támogatási jogcímből országos szinten több mint egy milliárd eurónyi előleget oszt szét a 2018-as területalapú támogatást igénylő gazdálkodók között a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA). Az előleg-összegek folyósítása keddtől elkezdődött: az október 16-tól november végéig tartó előlegkifizetési kampány keretében Hargita megyéből 26 ezer területalapú támogatást igénylő gazda számíthat pénzére, elméletileg tehát azok is, akiknek parcelláit az APIA idén ellenőrzésre jelölte. Az elsők között, azaz október 16-án folyósított támogatáselőlegek már ma megérkezhetnek a gazdák bankszámláira – tájékoztatta tegnap lapunkat Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója.

Az egyszerűbb kérelmekkel kezdik a kifizetést
Hozzátette, az adminisztratív ellenőrzésen átesett és kifizetésre engedélyezett gazdák lajstromában jelenleg mintegy 4 ezer Hargita megyei támogatásigénylő neve szerepel, de körük napról napra több száz fővel bővül. Kifejtette: az elsők között azok a gazdák jutnak támogatáselőleghez, akiknek a támogatási kérelme minél egyszerűbb elemeket tartalmaz. Az „egyszerűség” ez esetben azt jelenti, hogy kis területen gazdálkodnak, nem igényeltek állattenyésztési támogatást, illetve a támogatásra jelölt mezőgazdasági földterületeiket a kifizetési ügynökségnek nem volt szükséges ellenőriznie. Hargita megyében 15 ezer gazdálkodó felel meg az említett kritériumoknak: ők napokon, heteken belül biztosan ellenőrizhetik folyószámláikat. A szakember ennek ellenére állítja, azok a gazdák is számíthatnak támogatáselőlegre, akiknek parcelláit az idei ellenőrzési szelvénybe sorolták. A kifizetés esetüknek később kezdődik, de a támogatáselőlegek folyósítására várhatóan még november vége előtt sor kerül.
„A parcellák helyszíni ellenőrzése ugyan már megtörtént, de a számítógépes rendszerben az adatokat még nem dolgozták fel. A kifizetés az egyszerűbb támogatási kérelmekkel kezdődik, és így haladunk a bonyolultabb csomagok felé” – tette hozzá magyarázatképpen Haschi. Decembertől ugyanakkor már a gazdálkodók végleges kifizetésén dolgoznak az APIA- irodák munkatársai.

Támogatási összegek
Ami a támogatási összegeket illeti, 2018-ra az egységes területalapú alaptámogatás (SAPS) nagyságát – a Románia rendelkezésére álló 989,564 millió euró tükrében – hektáronként 102,57 euróban határozta meg az ügynökség, Ebből a gazdák október–november folyamán a 70 százalékos támogatáselőleg gyanánt hektáronként 71,79 eurót, azaz 334,8 lejt kapnak kézhez. Ugyancsak 70 százalékos előleget folyósít az APIA a redisztributív támogatási jogcímből is: az 1–5 hektár közötti birtokméreten gazdálkodók a hektáronként 5 eurós kiegészítő támogatásból most 3,5 eurót (16,3 lejt), az 5 és 30 hektár közötti birtokmérettel rendelkezők pedig a számukra járó 50,36 eurós visszaosztott támogatásból hektáronként 35,25 eurós (164,4 lejes) előleggel kalkulálhatnak. Habár Haschi információi szerint a kifizetés egyelőre még nem indult el, előlegre számíthatnak a jogosultak a zöldítési és fiatal gazda támogatási jogcímekből is: a hektáronként 58,23 euróra rúgó zöldítési támogatásból várható előleg 40,76 euró (190 lej) lesz, míg a 41-dik életévüket be nem töltött gazdálkodóknak felajánlott hektáronkénti 25,84 eurós támogatásból – amit a területalapú alaptámogatás fölött kapnak – előreláthatólag 18,08 eurót (84,3 lejt) fizet az ügynökség.
A Hargita megyei támogatásigénylőknek különösen jó hír, hogy előleg várható a kedvezőtlen adottságú hegyvidéki területekre járó támogatási jogcímből is: a tengerszintnél 600 méterrel magasabban fekvő övezetek hektáronkénti 97 eurós hegyvidéki különtámogatásából 85 százalékos előlegre, azaz hektáronként 82,45 euróra számíthatnak a támogatásra jogosult farmerek.
Az Európai Mezőgazdasági és Garanciaalapból fizetett támogatások folyósításakor az APIA 4,6638 lej/eurós átváltási árfolyammal számol, míg az Európai Vidékfejlesztési Alapból finanszírozottak esetében – úgy mint az agrár-környezetgazdálkodási, az ökogazdálkodási vagy a hegyvidéki támogatások esetében – 4,6585 lej/eurós átváltási árfolyammal kalkulálnak.

Nem biztos a novemberre beígért juhostámogatás-előleg
Leghamarabb november elsejétől indulhat a juh- és kecskeállományra járó uniós támogatáselőlegek folyósítása – jelentette ki a román közszolgálati rádiónak nyilatkozva Petre Daea, mezőgazdasági miniszter. A tárcavezető hozzátette, a szarvasmarhatartóknak szánt támogatások kifizetése december elseje után kerül napirendre: itt konkrétan a fejőstehenekre szóló támogatási jogcímet említette.
Tegnap lapunk kérdésére Haschi András cáfolta, hogy a földterülettel rendelkező gazdákhoz hasonlóan novemberben az állattenyésztési támogatásokat igénylők is előlegben részesülnének. Mint rámutatott: mivel az ellenőrzéseket az állategészségügyi hatóság, valamint az országos állattenyésztési hivatal munkatársai végezték, a kifizetési ügynökségnél pillanatnyilag azt sem tudják, mekkora a támogatásra jogosult állatállomány. Ráadásul bizonyos támogatások feltételeként a gazdákat december közepéig a támogatásra jelölt állataik megtartására kötelezik: az intézményvezető érve szerint ilyen esetekben a kifizetés sem történhet meg hamarabb.
A törzskönyvezett juhokra és kecskékre fizetendő uniós kiegészítő támogatásra országos szinten 56,1 millió eurós keretösszeg áll rendelkezésre, ám azt Petre Daea sem titkolta, hogy az egyedenkénti támogatás pontos mértékét – az ellenőrzéseket követően összesített állományadatok függvényében – az APIA határozza meg.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek