2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Folyóirat szülőknek, gyermekeknek, pedagógusoknak

Új, várhatóan negyedévente jelentkező folyóirattal gazdagodott a hazai magyar nyelvű sajtókínálat: a Kisokos, nagyokos címet viselő kiadvány elsősorban a kisiskoláskor problémáira összpontosít, lapjain szakemberek igyekeznek segíteni a szülőknek, de pedagógusoknak is abban, hogy a gyermekek iskolai beilleszkedése zökkenőmentes, de legalábbis minél könnyebb legyen. És ha gyermek veszi kézbe a kiadványt, ő is talál magának okos olvasnivalót.

A lap első számait ingyen terjesztik, a jövőbeni előfizetésekből csak a költségeket akarják előteremteni. Okos olvasnivaló
A lap első számait ingyen terjesztik, a jövőbeni előfizetésekből csak a költségeket akarják előteremteni. Okos olvasnivaló

Évi négy lapszám megjelentetését tervezik a Kisokos, nagyokos című friss kiadvány ötletgazdái: az első, amely az elmúlt napokban hagyta el a nyomdát, az őszi szám. Ez főleg az iskolakezdés időszakának problémáira fókuszál, a következő, a várhatóan decemberben megjelenő téli lapszám az ünnepekhez kötődő cikkeket közöl majd, a jövőben pedig egy tavaszi és egy nyári szám is napvilágot lát.

– A tanévkezdés, a kisiskoláskor nem könnyű időszak a gyermekeknek, ahogy a szülőket és a pedagógusokat is kihívás elé állítja – ezért is született meg az ötlet, hogy próbáljunk egy olyan tanácsadói hálózatot kialakítani, amely reális, hasznosítható segítséget nyújthat az ehhez az időszakhoz kapcsolódó specifikus helyzetekben – nyilatkozta a székesfehérvári Petróczi Ferenc, aki az elmúlt év őszén, Csíksomlyón megnyitott Türr István Képző és Kutató Intézet székelyföldi konzultációs pontját vezeti, és aki az újonnan megjelent lap egyik ötletgazdája. A másik Szakács Ferenc Sándor, a Pro Educatione Egyesület vezetője, akinek sikerült anyagi támogatást szerezni a folyóirat megjelentetéséhez a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumától. A lap mögött álló, azaz a hasábjain közlő szakemberek – pszichológusok, iskolai tanácsadók, gyógypedagógu­sok, pedagógusok, lelkigondozók, illetve mentálhigiénés szakemberek – az Áradat Egyesület vonzásköréből kerülnek ki.
Az első lapszámban olyan rovatok kaptak helyet, mint a Szülői aggodalom csökkentő, Nyugtató, Ne hagyd magad!, Aréna, az írások témái pedig igen változatosak, a könyvajánlótól gyermeknevelésben alkalmazott határokon, az iskolakezdés kihívásain, a gyermek napirendjére vonatkozó tanácsokon át a reggelek megszervezésével kapcsolatos ötletekig terjedő skálán mozognak. És hogy a gyermekek is örömmel forgassák, képes mesemelléklet is része a kiadványnak.
– Nagyra becsülöm az iskoláskorú gyermekekkel iskolai kabinetekben dolgozó kollégáim munkáját, és úgy gondolom, hogy e lap által lehetőséget kapnak arra, hogy szélesebb körben is meg tudják mutatni, mit dolgoznak, mi is zajlik a tanácsadótermek ajtai mögött, milyen kérdések, problémák merülnek fel ott. Hiszem azt, hogy a szülők, pedagógusok és segítő szakemberek találkozása a lap hasábjain sokak számára hasznos lehet – fogalmazott Simó Irma pszichológus, az Áradat Egyesület szakmai vezetője. Arról is beszélt, hogy olyan nyitott lapot szeretnének negyedévenként megjelentetni, amelyben helyet kapnának akár a szülők, pedagógusok kérdései és a szakemberek azokra adott válaszai is, sőt a Kisokos, nagyokos hátterében kiépítenének egy személyes tanácsadó-hálózatot is – ezáltal lehetőséget igyekeznek kínálni arra, hogy a lap mögött álló szakemberek akár személyesen is elérhetők legyenek azok számára, akik problémájukkal megkeresnék őket.
A lap terjesztése egyelőre célzottan, iskolákban történik: az iskolás gyermekeken keresztül juttatnák el a szülőknek az idei két, ingyenes lapszámot. Abban reménykednek, hogy a szépen illusztrált, tartalmas, szülőknek és gyermekeknek egyaránt olvasnivalót nyújtó, igényes nyomdai kivitelezésű kiadványt jövőre már szívesen meg is rendelik az olvasók.
– Ez nyilván nem egy nyereségorientált vállalkozás, csupán a lap előállításának költségeit fedezné az előfizetési díj – jelezte Petróczi Ferenc.
A Kisokos, nagyokost Csíkszeredában és környékén terjesztik, elsősorban az alsó tagozatos iskolás gyermekekhez, és általuk szüleikhez juttatják el. Külön figyelnek arra, hogy olyan eldugott, kis falvakba is eljusson a kiadvány, ahol a szülők nehezebben, vagy sehogy sem férnek hozzá a nevelési tanácsadói rendszerhez.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb