Folyamatosan toboroznak

Hegyimentőnek állni nehéz

187

Feltehetően egy-másfél évet legalább még várni kell, amíg Tusnádfürdőn és Borszéken megépül a két hegyimentőbázis, az önkéntes hegyimentők képzése ugyanakkor folyamatos. Legutóbb három hete hirdetett nagyobb szabású toborzó akciót Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata – közölte a Hargita Népe megkeresésére Fekete Örs, a közszolgálat vezetője.

Hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre. Elhivatottság Fotó: salvamontharghita.ro

Kétszázezer lej támogatást hagyott jóvá a tusnádfürdői bázis megépítésére a megyei önkormányzat legutóbbi ülésén. Mint Fekete Örstől megtudtuk, a megyét vezető testület döntésére azért volt szükség, mert a megye támogatása a pályázat szerves része. Jelen pillanatban egyébként ott tartanak, hogy a beruházás tervei átmentek a műszaki ellenőrzésen.
A közbeszerzési eljárás kiírására csak később kerülhet sor. Mint arról korábban beszámoltunk, Tusnádfürdőn és Borszéken a tervek szerint két új hegyimentőbázis épül, amelyet a megfelelő felszerelésekkel is ellátnak majd.
Fekete Örs ugyanakkor kérdésünkre elmondta: a két bázison a munkát első körben önkéntes hegyimentők végzik majd, de hosszú távon a helyi önkormányzatokkal közösen szeretnének állandó helyi mentőszolgálatot működtetni. Ez legalább hat embernek az állandó foglalkoztatását jelentené. Ehhez azonban előbb meg kell várniuk, amíg a két bázis elkészül. A szolgálat vezetője szerint a közbeszerzési eljárással együtt várhatóan egy–másfél évet mindenképp eltart a folyamat.

A hegyimentővé válás útjain
Kérdésünkre ugyanakkor elmondta: a hegyimentő önkéntesek toborzása jelenleg is folyik. Három hete hirdettek nagyobb szabású önkéntestoborzó akciót. Szép számmal akadnak jelentkezők, azt azonban tudni kell, hogy elég szigorúak a feltételek. Akik nem tudnak megfelelni a hegyimentő szolgálat elvárásainak, azokat nem tudják felvenni. Ehhez a munkához ugyanis kiváló erőnlét, állóképesség szükséges. Hozzáfűzte: igyekeznek lehetőleg 35 évnél fiatalabb önkénteseket kiválogatni, de a 35 évnél idősebb kor sem kizáró ok.
A sziklamászás és a sízés a két legfontosabb próba, amely kizáró jellegű, a jelentkezőknek ebben a kettőben nagyon jól kell teljesíteniük. Az önkéntesek egyébként kemény kiképzést kapnak: összesen 400 órás képzésen kell átesniük, ezt követően vizsgázhatnak le a Buzău megyei Padinán működő országos hegyimentő-képző központban. Fekete Örs elmondta: az önkéntestoborzás folyamatosan zajlik, legutóbb éppen tizenketten próbáltak szerencsét, közülük kettőnek van reális esélye arra, hogy megfeleljen a szigorú vizsgán.

Zsúfolt nyári program
Hozzátette: jelen pillanatban is állandó hegyimentő-szolgálatot látnak el a Gyilkos-tónál és a Vargyasi-szorosban. Meglehetősen sok a nyári rendezvény, folyamatosan zajlanak a különböző táborok. Ezek teljes mértékben igénybe veszik a hegyimentő-közszolgálat kapacitását, az önkéntes hegyimentőket is beleértve.
A megyében összesen hat hivatásos hegyimentő és 10-20 önkéntes dolgozik négy csapatban. Fekete Örs kérdésünkre elmondta: ahhoz, hogy a megyei hegyimentő-szolgálat maradéktalanul el tudja látni a feladatait, összesen 24 hivatásos hegyimentőre lenne szükségük az önkéntesek segítsége mellett.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.