Folyamatosan lehet csatlakozni

Mozgásterápia időseknek

5 526

Egyre népszerűbb Csíkszeredában a szerda esténként szervezett Mozgásterápia időseknek 2018 nevű program, amellyel az 50–60-as, illetve az e fölötti korosztály életminőségének javítását tűzte ki célul a Dombi Beáta–Dombi Gyula edzőházaspár. A Csíki Titánok klub edzéseihez – a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság jóvoltából – ingyenesen, folyamatosan lehet csatlakozni.

Lelkes csapat él a terápia nyújtotta jókedvvel. Senki sem késett le Fotók: Csíki Titánok

Szerdánként átmozgató torna, jó társaság, egymásra figyelés – így foglalható össze a Csíki Titánok klub Mozgásterápia időseknek programja, amely nagy érdeklődésnek örvend, de továbbra is nyitott az 50–60-as – vagy fölötti – korosztálynak. Mint megtudtuk, jelenleg már mintegy félszázan járnak be a néhány hete indult, a József Attila Általános Iskola Tudor negyedi épületének sporttermében helyet kapó edzésekre. A jelenleg összeálló csapat tartalmazza a tavalyi „évfolyam” törzsközönségét is.
Az egyébként gyerekeknek küzdősportot oktató klub alapítói, Dombi Beáta és Dombi Gyula éppen a gyerekeket edzésre behozó szülők–nagyszülők jelzése nyomán figyelt fel arra, hogy ez a generáció sóvárog a mozgás, a csapatban edzés hangulata iránt, de pénz- vagy energiahiányra hivatkozva nem vállalnak sportprogramokat. Ekkor kezdtek el az idős korosztályra szabott mozgásprogramon gondolkodni, és mivel pályázati úton támogatást nyertek a Hargita Megye Tanácsa alárendeltségébe tartozó Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságtól, ingyenesen lehet csatlakozni a programhoz.

Uszodában is tornásznak
A Dombi házaspár meggyőződése, hogy az idősebb generáció egészségének kulcsa a rendszeres mozgás.
– Miért ne lennénk aktívak, miért ne tornásszunk, ússzunk, kiránduljunk, barátkozunk, ismerkedjünk 50–60 éves kor felett is? Náluk az idős kor nem egyenlő az otthon üléssel – vallja Dombi Beáta, aki kiskora óta sportolt aerobikot és modern táncot, és a 2 danos tékvandómester férjének segít a gyerekedzéseknél. Mint megtudtuk, az időseknek szóló programban ellazító és átmozgató torna mellett az úszás vagy a vízben tornáztatás idén is céljuk, és utóbbiban a mozgásproblémákkal küzdők is nagy örömüket lelhetik. A teremedzések mellett így még egy alkalommal kínál mozgást a program.

„Mozgalmas” alternatívát kínálnak
Dombi Gyula megfogalmazásában a Mozgásterápia program alternatívát jelent az időskorúaknak. Noha az első edzésekre – akárcsak több társa – csak kíváncsiságból, mintegy barátnőjét elkísérve jött el, immár maga is aktív „terápiázó”, és nagyon élvezi a folyamatot– fedte fel lapunknak az egyik részt vevő hölgy. Mint mondta, az tetszik neki a legjobban, hogy jó hangulatban zajlanak a foglalkozások, és „mozgásklub-élményt” kap.


Ez a hangulat fontos a foglalkozás vezetőinek is. Mint mondták, nagyon figyelnek a résztvevőkre, nem erőltetik a gyakorlatokat, hanem gyakran pihennek, és sokat nevetnek együtt.
A Dombi házaspár 5-6 fős csoportokban foglalkozik a résztvevőkkel, akik a gyakorlatok során fitt-gumiszalaggal és gym-labdával dolgozhatnak, de már többen kipróbálták a Csíki Titánok bokszzsákjait és ütőbábjait is. Jó tudni, hogy a magas vérnyomással rendelkezőknek nem ajánlott a foglalkozás – ezt az edzők maguk rendszeresen ellenőrzik is.
Mivel legtöbb 50 főt tudnak egyszerre fogadni, a most csatlakozókat kérik, jelentkezzenek be előzetesen a 0744–833533-as telefonon.

Gergely Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.