Folyamatos a munka Csíkszépvízen

189

Csíkszépvízen folyamatosan halad a munka, amit nem sikerült megvalósítani tavaly, azt befejezik idén, köztük a Székely Határőr Emlékközpontot, amelyet idén már szeretnének megnyitni a nagyközönség számára – közölte a Hargita Népével Ferencz Tibor, Csíkszépvíz polgármestere.

Ferencz Tibor

Évértékelő beszélgetésünkön az elöljáró elmondta: a tavalyi tevékenységük jelentős részét a Szent László-emlékévvel kapcsolatos rendezvények tették ki, a polgármester a Kárpát-medence-szerte megrendezett különböző megemlékező eseményeken is képviselte a községet.
– Egy teljes hónapot szenteltünk a Szent László-emlékév eseményeinek, sok színvonalas rendezvényt szerveztünk. Felemelő érzés volt, hogy számon tartanak minket a Szent László emlékét őrző Kárpát-medencei települések között – adott hangot elégedettségének a község vezetője.

Lépésről lépésre haladnak
Kérdésünkre elmondta: valamennyi tavalyi céljuk megvalósításában sikerült előrelépni. Mint részletezte: a Székely Határőr Emlékközpont megvalósítása vette igénybe a legtöbb idejüket. Az épület nagyjából elkészült, most már csak belső tartalommal kell feltölteni. Bár egyelőre a haladás nem túl látványos, de már elkezdték ezt a munkát is, többek között a székely határőrök történelmét áttekintő könyvet készülnek kiadni. Hozzáfűzte: muzeológusokkal is tárgyaltak már, akik a kötetbe foglalt történelmi ismeretek alapján megtervezik az emlékközpont berendezését. A borzsovai kultúrotthont ugyanakkor a tavaly felújították, legfeljebb apróbb csinosítások vannak hátra, vagy ahogy a polgármester fogalmazott: „szinte-szinte kész van”. Tulajdonképpen már működik a kultúrotthon, használják már a helyiek.

A kivitelezőket néha útba kell igazítani
Az intézmény berendezésére elnyert pályázati forrásokból beszerezték a szükséges eszközöket, felszereléseket a hang- és fénytechnikát is beleértve. Zongorát vásároltak a község férfikórusának, illetve székely népviselettel is ellátták az énekkar tagjait. Az elöljáró elmondása szerint ez rengeteg energiájukba került, ugyanis a közbeszerzési eljárást egy craiovai cég nyerte el. Az olténiai vállalat a székely népviseletekről kevés érdemi ismerettel rendelkezett, ezért segíteni kellett nekik, hogy a megfelelő minőséget előállítani képes beszállítótól rendeljék meg a ruhadarabokat.
Az elöljáró szintén a sikerek közé sorolta, hogy a Nád-dűlőn a káposztatermelő gazdák számára öntöző vízvezetékrendszert vezettek be, emellett pedig a csíkszépvízi kuglipálya épületét is felújították és üzembe helyezték. Az önkormányzat emellett Nádi suttogó címen saját havilapot tart fenn és támogatja a Szépvíz online rádiót is – fűzte hozzá a polgármester.
Kérdésünkre Ferencz Tibor elmondta: a tavaly tervezett köz­ségi út aszfaltozására kiírt közbeszerzési eljárás elhúzódott. Az ilyen esetekben gyakori pereskedések miatt – a versenytárgyalás vesztese esetükben is a bíróságon kereste az igazát – egészen a marosvásárhelyi ítélőtábláig eljutott az ügy, így végül csak novemberben tudták aláírni a kivitelezővel a szerződést. A beruházás kivitelezésére összesen másfél év áll a közbeszerzési eljáráson nyertes cég rendelkezésére, így várhatóan az év végére az aszfaltozás nagy részével elkészülnek. A több mint 7 kilométeres útszakaszon járdát is építenek.
A polgármester még elmondta: idén szeretnék megnyitni a Székely Határőr Em­lékközpontont, illetve további községi utak aszfaltozását tervezik. Azaz a közbeszerzési eljárásokat akarják megfelelően előkészíteni, beleértve a pályázati források azonosítását is.
– Reményeim szerint a szépvízi kultúrközpont felújítása is befejeződik. Sok elképzelésünk van, folyamatosan halad a munka – fűzte hozzá az elöljáró.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.