2021, január 18, hétfő.

Folyamatban az ökológiai bomba hatástalanítása

Jó ütemben halad a munka a csíkszeredai hulladéklerakó bezárásánál, így hamarosan megszüntetik a nem EU-konform hulladéklerakó képezte ökológiai bombát, így a környékbeli talajvíz és kutak ismét ihatóvá válhatnak – hangzott el tegnap a helyszíni sajtótájékoztatón.

Szigetelőanyaggal vonták be az egyik cella alját. Javuló vízminőség Fotó: Balázs Árpád
Szigetelőanyaggal vonták be az egyik cella alját. Javuló vízminőség Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]H[/dropcap]argita Megye Tanácsának alelnöke, Barti Ti­hamér úgy vélte, jól halad az integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése, bár jobban is haladhatna – tette hozzá, fokozottabb tempóra intve a kivitelezőket. Kifejtette, a projekt keretében Csíkszeredát három beruházás érinti: a régi szemétgödör bezárása, illetve az önkéntes hulladékudvar és átrakóállomás építése, ezek összértéke több mint 35 millió lej, amit ha leosztanánk a lakosságra, amint történt korábban Udvarhelyen, több mint 800 lejt kellene kifizetniük fejenként.
Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója pozitívumnak tartja, hogy a talajvizek, amelyek a szeméttározó miatt szennyezetté váltak, idővel ismét kitisztulhatnak.
Zólya László projektmenedzser kifejtette, a taplocai vizekben megjelent szennyezésre nem találtak más magyarázatot, csak a hulladéklerakóból szivárgó csur­galéklevet, ezért fontos hatástalanítani ezt az ökológiai bombát. Elmondta, a lerakó jelenleg több mint 10 hektáron terül el, és körülbelül 500 ezer köbméter hulladékot tároltak ott. Ide fogják szállítani továbbá Tusnádról, Balánbányáról, Székelykeresztúrról és Szentegyházáról is a hulladékot, és végül öt szigetelt cellába 35 ezer négyzetméteren összesen 600 ezer köbméter hulladékot fognak tárolni. Jelenleg még mindig az ötös cellán dolgozik a kivitelező, innen már elszállították a szemetet és a szennyezett talajt, legutóbbi látogatásunk óta szigetelő fekete fóliát terítettek le a területre, és a továbbiakban agyaggal, geotextillel és kaviccsal fogják szigetelni az alját körülbelül 60 centiméter vastagon – ismertette a részleteket a projektmenedzser. A cellából kivezetik a csurgalékvizet, a tetejét is szigetelik, a biogázt kivezetik, és megakadályozzák az esővíz beszivárgását, így a csurgaléklé képződése körülbelül 5-6 éven belül megszűnik – derült ki.
A kivitelező cég képviselői nem kívántak nyilatkozni, mivel nem kaptak meghívót a sajtótájékoztatóra, és sérelmezték, hogy az magyarul kezdődött.
A nem EU-konform hulladéklerakók bezárása folyamatban van Borszéken, Maroshévízen és Gyergyószentmiklóson is, ellenben a másik négy helyszínről, ahol teljesen felszámolják a lerakókat, még nem kezdődött el a hulladék elszállítása. Gyergyóremetén az EU-konform végleges hulladéklerakó első cellájában befejezték a földmunkákat, a kivitelező jelenleg az adminisztratív épület, a kapusszoba és a mérleg alapozásának munkálatain dolgozik. Illetve a szelektív hulladékválogató és a komposztálóállomás építse is elkezdődött a termőtalaj eltávolításával. Székelykeresztúron, Szentegyházán, Gyergyószentmiklóson és Maroshévízen elkezdték az önkéntes szelektív hulladékgyűjtő udvarok építését, a csíkszeredai, korondi és balánbányai udvarok építése viszont még nem kezdődött el.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb