Folyamatban az előkészületek

Úzvölgyi megemlékezés

390

Véglegesítették az augusztus 26-i úzvölgyi megemlékezés programját, tegnap pedig a haditemető kaszálásával elkezdődött a helyszín rendezése is – tudtuk meg Ravasz Arnoldtól, Csíkszentmárton falumenedzserétől. A megemlékező szentmise főcelebránsa Tamás József segédpüspök, szónoka pedig Böjte Csaba ferences szerzetes lesz.

Kaszálnak az alcsíkiak. Sosem látott megemlékezés küszöbén Fotó: Ravasz Arnold

Immár a 25. megemlékezést tartják az úzvölgyi temetőben, ez egyben kerek évforduló is lesz: 75 éve történt az 1944. augusztus 26-i szovjet betörés. Egyben ez lesz az első alkalom, amelyen a megemlékezők kénytelenek elviselni az „odalopott” ortodox betonkeresztek jelenlétét is.
Ravasz Arnold, Csík­szent­márton falumenedzsere tegnap arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy véglegesítették az ünnepi alkalom programját. E szerint 26-án, hétfőn 15 órára a Csíkszenttamási Fúvószenekar műsorával várják a megemlékezőket. 15.30 órakor bevonulnak a hagyományőrzők, majd a Csíkborzsovai Férfikórus összeállítása vezeti fel a 16 órakor kezdődő szentmisét. A mise főcelebránsa Tamás József segédpüspök, a meghívott szónok pedig Böjte Csaba ferences szerzetes. 17 órakor a testvéregyházak szónokai tartják meg ünnepi beszédüket, ökumenikussá téve az eseményt. 17.30 órakor kezdődik a koszorúzás, a megjelent fúvószenekarok közös műsorával párhuzamosan.
Tegnap elkezdődött a temető kaszálása. Mint a közleményből kiderül: a csíkszentmártoni önkormányzat alkalmazottai mellett csíkszentkirályi, csíkszentsimoni, csíkkozmási, tusnádi és kászoni munkások is segítettek.
Ravasz Arnold a Hargita Népe kérdésére elmondta: körlevélben kérték a helyi önkormányzatokat, hogy lehetőségük szerint biztosítsanak kisbuszokat a szállításhoz, amennyiben igény mutatkozik erre. A falumenedzser szerint a főbb székelyföldi váro­sokból biztos, hogy indulnak különjáratok.
Az eseményt egyébként Csík­szent­márton Polgármesteri Hivatala szervezi, társszervező Hargita Megye Tanácsa és a megyei önkormányzatnak alárendelt Hargita Megyei Kulturális Központ.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek