Folyamatban a részletes program feltöltése

50

A következő hét keddjén már dübörögni fognak az első koncertek, szerdán pedig meg is nyitják az erdélyi magyar ifjúság legrangosabb szabadegyetemét és diáktáborát, a Tusványost. A tusnádfürdői rendezvénysorozat – még nem éppen részletes – programja tegnap óta elérhető a szabadegyetem honlapján.

Munka, pihenés, szórakozás. Minden egy helyen, a világ közepén Fotó: László Róbert / archív

A 28. alkalommal megszervezett szabadegyetem és diáktábor idei mottója a társadalmi és világpolitikai válságra válaszképpen: „A biztos pont”. Az első táborlakókat kedd reggel 8 órától fogadják az Olt partján, és ezúttal is közéleti, gazdasági és kulturális témák közül válogathatnak – na meg természetesen az esti koncertek közül.
Jókedvvel indul majd a nulladik nap, hiszen stand-up comedy előadást láthatnak az érdeklődők a MIT-ÚNK sátorban, ahol So­mo­lyák Tamás, a 2017-es Erdélyi Humorfesztivál nyertese adja meg a hét alaphangulatát. Este Hooligans és Magashegyi Underground koncert várja a szórakozni vágyókat.
Szerdán nehezebb vizekre eveznek a résztvevők, a Lőrincz Csaba-sátorban hivatalosan is megnyitják az idei Tusványost, majd a Magyarország, Románia, Közép-Európa a Trump-világban I. címmel elindulnak a „szabadegyetemi tanulmányok”. A Kós Károly-sátorban 100 éves évfordulók és önrendelkezés témájában tartanak kerekasztal-beszélgetéseket, a Bethlen Gábor-sátorban pedig családi vállalkozások témájában, később pedig óvodafejlesztésről és pályázati tanácsadásról is szó lesz az említett helyszínen. A Kriza János-sátor – amelynek bővülnek idén a programjai – székelytermék-bemutatóval is várja az érdeklődőket.
Csütörtökön a megnyitót követő vitaindító második és harmadik rész következik, közbeékelődve a reformáció eszméjéről hallgathatnak előadást a Lőrincz Csaba-sátorban. A Bánffy Miklós-sátorban migrációval kapcsolatos előadás lesz a főprogram.
A pénteki kínálat is hasonlóképp színes. A fősátorban kettős mércéről és a jövő évi magyarországi választásokról is szó lesz. A Kós Károly-sátorban a gazdák helyzetét boncolgatják a globalizáció szempontjából, és a székely zászló ügye is terítékre kerül.
A szombati programleírás még meglehetősen hiányos, de a „hagyományokhoz” híven ekkorra várható Orbán Viktor beszéde.
Szerdán Szabó Balázs Bandája, valamint a Balkán Fanatik, csütörtökön a Beatrice és az Anna and the Barbies, pénteken a Margaret Island és a Magna Cum Laude, szombaton pedig a Skorpió együttes és a Kowalsky meg a Vega lép fel.
Az előző évekhez hasonlóan a fesztivál 16 óráig idén is ingyenesen látogatható, ezt követően pedig 10 lejes belépőt kell fizetniük az érdeklődőknek. A helyiek és a 12 éven aluli gyerekek délután is ingyen látogathatják a rendezvényt, ahol a napi sátorjegy 10 lej, a heti sátorjegy pedig 40 lejbe kerül. A rendezvény honlapján (www.tusvanyos.ro) folyamatosan frissül a program.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.