Folyamatban a reakkreditálás

Beszélgetés Ajtony Zsuzsanna egyetemi docenssel

551

Akkreditációs bizottság kereste fel a Sapientia–EMTE Csíkszeredai Karát a múlt hétvégén, mivel lejárt a fordító–tolmács mesteri programjának ötéves akkreditációja. A látogatásról dr. Ajtony Zsuzsannát, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Humántudományok Tanszékének egyetemi docensét, a fordító–tolmács mesterszak program felelősét kérdeztük.

– Mi indokolta a bizottság ellenőrzését?

– A Csíkszeredai Kar Humántudományok Tanszékének Fordító–tolmács mesteri programja 2013 óta működik, és akkor öt évre kapott akkreditációt. Tavaly kértük a program újbóli felmérését. Ez a reakkreditációs látogatás zajlott január 11–12-én.

– Kikből állt az akkreditációs bizottság?

– A jelenlegi szabály szerint a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIS) háromtagú bizottságot, azaz két egyetemi oktatót és egy hallgatót küld a felmért intézménybe. A Fordító-tolmács mesteri program mostani akkreditációs bizottságának elnöke dr. Mircea A. Diaconu professzor volt, a szucsávai Ștefan cel Mare Egyetem oktatásért és minőségbiztosításért felelős rektorhelyettese, dr. Alexandra Mitrea, a szebeni Lucian Blaga Egyetem docense, valamint Ana Maria Plumb, a Jászvásári Egyetem Frankofon Diáktanácsának elnöke.

– Hogyan zajlott az akkreditációs dosszié előkészítése?

– A folyamat már szinte egy éve elkezdődött, hiszen hosszantartó munka előzi meg az akkreditációs látogatást. A kezdő lépéseket az egyetem és az illető programot gondozó tanszék teszi meg. A mesteri programfelelős a programban részt vevő oktatókkal és a tanszéki titkár segítségével – akiknek ezúton is köszönöm a munkáját – elkészítjük a több száz oldalas akkreditációs dossziét, amelynek jelen esetben meg kellett felelnie az új akkreditációs standardoknak. Ez sok-sok munka eredménye, amelyet természetesen a napi oktatási és adminisztratív feladatok mellett kellett végeznünk. A következő lépésben belső (egyetemen belüli) minőségbiztosítási bizottság alaposan átnézi az anyagot, és javaslatokat tesz a javításra. Végül a kar és a szenátus dönt arról, hogy a dosszié leadható a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóságnál. Ezután több hónap telik el, amíg végül a hatóság kijelöli a bizottságot, amely eljön az illető felsőoktatási intézménybe ellenőrizni az adatok valóságát és pontosságát.

– Mi volt a bizottság fő következtetése? Milyen a Sapientia–EMTE mesteri programja a más intézményekben működőkhöz viszonyítva?

– A bizottság elismerően nyilatkozott az itt folyó munkáról, és mint mondták, kellemesen csalódtak a Sapientiát illetően. A hallgatóinkkal történt találkozásuk is arról győzte meg őket, hogy viszonylag kis helyszín lévén, más, nagy állami egyetemi központokban működő mesteri programokhoz képest viszonylag kevesebb hallgató része a programnak, ezért több idő jut mindenkire, személyesen ismerjük a hallgatóinkat, családiasabb, oldottabb a viszony tanár és diák között, így hatékonyabb az oktatás és a tanulás is. A sikeres akkreditációt követően újabb 5 évre kaptunk lehetőséget, hogy fordítókat és tolmácsokat, nyelvi szakemberek képezzünk mesteri szinten.

Kérdezett: Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek