Folyamatban a Benedek-kúria felújítása

Javában zajlik a gyergyó­szent­miklósi Benedek-kúria felújítása. Az épület tetőszerkezetén dolgoztak az elmúlt időszakban, aztán január elején a belső térben is elkezdték a munkát. A felújítás műemlékvédelmi szakemberek felügyelete mellett zajlik.

A tetőszerkezetet megerősítették, a dránicát kicserélték Fotó: Lázár h Hajnal
A tetőszerkezetet megerősítették, a dránicát kicserélték Fotó: Lázár Hajnal

Az elmúlt hónapokban sokat változott a Benedek-kúria képe. A B kategóriás műemlék tetőszerkezetén nagyszabású munka zajlott le: födémgerendák megerősítése, az ívelt tetőszerkezet, valamint a tetőfedő dránica és a tetőabla­kok cseréje is megtörtént. 18 ezer darab dránicát cseréltek ki – tájékoztatott Madaras Szidónia, a polgármesteri hivatal szóvivője. Mint kifejtette, a tető és a födém számos helyen improvizált megoldásokat tartalmazott, ezeket szakmai módon orvosolták – a gerendázat megduplázásával, szükség esetén az elemek kicserélésével, a megrongálódott szarufák kiegészítésével. Külön figyelmet kapott az ívelt tetőszerkezet eredeti alakjának megtartása. A tetőn korábban látható két kereszt is visszakerült már a helyére.
Időközben a faszerkezet számos elemét feljavították, így például a tornác anyagát és az ablakkereteket, így kerülnek majd újból helyükre. Január elején a kivitelező kitakarította a padlásteret, majd a földszinten kezdett dolgozni. Speciális restaurálási módszerekkel tisztították meg a mennyezetet, megőrizve a jó állapotban lévő elemeket. Eltávolították az utcai homlokzaton lévő, a XX. században vágott ajtót, helyére pedig egy ablak számára alakítottak ki helyet. A napokban a villamos hálózat cseréjén, a nyugati homlokzat megerősítésén és a hagyományos deszkapadlón dolgoznak. A cél az, hogy az épület minél inkább visszakapja eredeti állapotát, éppen ezért a munka minden mozzanatát műemlékvédelmi szakemberek felügyelik.
Mint arról korábban beszámoltunk, az önkormányzat partnerségben az Etnographia Gyergyoiensis Alapítvánnyal, sikeresen pályázott a közel kétszáz éves, B kategóriás műemlék felújítására. Tavaly márciusban került sor szerződéskötésre a finanszírozóval, izlandi, liechtensteini és norvég alapokból valósul meg az épület rendbetétele. A projekt értéke 362 ezer lej. A munka tavaly szeptemberben kezdődött el, a tervek szerint áprilisban kell átadásra kerülnie a megújult épületnek.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb