Fölösleges pénzkiadás

Nem lehet vitaminokkal megelőzni és kezelni a náthát

18 487

Miután az óvodákba, iskolákba becsengetnek, rendszerint a felső légúti megbetegedések időszaka is elkezdődik. Erre készülve, ezt megelőzendő, vagy azért, hogy a gyermek hamarabb kiheverje a betegséget, sok szülő vásárol különböző vitaminkészítményeket, amelyekből nagy választék van a patikákban. Dr. Koncsag-Szász Előd, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház szakorvosa azonban arra figyelmeztet: a náthát sem megelőzni, sem gyógyítani nem lehet hatékonyan.

Vitaminok. Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nincs rájuk szükség Fotó: pixabay.com

Náthaszezonban majd’ min­den reklámblokkban aján­lanak olyan készítményeket, amelyekkel egyrészt megelőz­hetjük, másrészt pedig – ha már elkaptuk, akkor – elviselhetőbbé tehetjük, illetve hamarabb legyőzhetjük a felső légúti megbetegedéseket. Az utóbbi időszakban azonban már olyan cikkeket is olvashatunk, amelyek megkérdőjelezik a különböző immunerősítő készítményeknek a hatását, sőt esetleges veszélyekre is figyelmeztetnek ezzel kapcsolatosan.

Abszurd immunerősítés
– A nyári vakáció után minden évben megkezdődik a felső légúti betegségek szezonja, néhány napi óvodába vagy iskolába járás után már találkozunk az orrfolyással, köhögéssel, torokfájással, esetleg lázas panaszokkal jelentkező gyermekekkel. Az esetek túlnyomó többségében vírusos megbetegedésről van szó. Ez magától gyógyul, az orvosok enyhe betegségnek tekintik, de ez a szülők vagy a kis beteg perspektívájából egyáltalán nem az. Főleg a kiscsoportot kezdő gyermekek szüleit viseli meg ez az állapot. Tehát nagy lenne az igény olyan gyógyszerekre, amelyekkel meg lehet előzni vagy azonnal meg lehet szüntetni a kellemetlenségeket, de ilyen gyógyszer ma még nem létezik – summázta dr. Koncsag-Szász Előd székelyudvarhelyi gyermekgyógyász szakorvos.
Kifejtette, az alapvetően egészséges gyermek immunerősítése abszurdum, olyan fikció, amit gazdasági érdekből a gyógyszergyártók, főként az étrendkiegészítőket gyártók és forgalmazóik tartanak a köztudatban.
– A cáfolata egészen egyszerű: a légúti vírusfertőzés minden egyes tünete valójában a szervezet védekező reakciója, vagyis a gyulladásos válaszreakció miatt fáj a torok, az orr nyálkahártyája orrváladékot termel (mikroszkópos vizsgálattal benne nem is találunk elhalt hámsejteket), a köhögés és tüsszentés útján távozik ez a váladék. Tehát ha valamilyen gyógyszerrel erősíteni tudnánk az immunitást, akkor erősebb lenne a válaszreakció, a panaszok fokozódnának. A különböző autoimmun betegségekben éppen ez a baj, ez a hiba, hogy az immunrendszer túl erősen működik. Ezt senki nem akarhatja, ez abszurdum – vezette le a szakember. Felidézte, tavaly áprilisban pécsi reumatológus professzor előadásán felvetődött a vitaminok kérdése, és akkor szó szerint lejegyezte, megjegyezte a válaszát, mert ennél rövidebben nem lehet összefoglalni: „a vitaminoknak a védekezőképességhez semmi köze”.

Alig mérhető haszon
– Ezt a mondatot talán néhány lábjegyzettel árnyalni lehet, de lényegileg igaz. Amikor rendelésen adott esetben érdeklődés és idő is van rá, akkor el szoktam mondani a betegeknek a C-vitamin-kísérletek tanulságait. A C-vitamin csak azoknál a felnőtteknél előzte meg a náthát (az esetek 50 százalékában), akik extrém fokú fizikai terhelésnek voltak kitéve (például maratonfutók, sarkvidéki munkások, katonák). Gyermekek körében vizsgálva, akik hónapokon keresztül megelőzésképpen szedték a C-vitamint, a betegség időtartama nagyon csekély mértékben (13 százalékkal) rövidült, egyéb mérhető haszna nem volt. A másik példa a cink lehet. Azt találták, hogy a téli szezonban megelőzésképpen cink tartalmú gyógyszert szedő iskolások átlagosan fél nappal kevesebbet hiányoztak, mint a gyógyszert nem szedő társaik. Érdemes volt? Nem. Végeztek kísérleteket fokhagymával, D-vitaminnal, kasvirág-kivonattal, homeopátiás szerekkel, mindezeket hatástalannak találták a felső légúti vírusos megbetegedés megelőzésében. Összefoglalva: ma, 2018-ban még nem áll rendelkezésünkre olyan gyógyszer, amellyel a náthát meg lehetne előzni – részletezte a szakorvos.
Rámutatott: a nátha kezelését illetően ugyanez a válasz. Ma még nem áll rendelkezésünkre olyan gyógyszer, amellyel a náthát hatásosan kezelni lehetne.
– Az antibiotikumok sem hatásosak ebben az esetben. Amit felír az orvos, az csak a panaszokat enyhíti, a beteg közérzetét javítja, de a vírusokra az nem hat, a betegséget sem rövidíti – mutatott rá.
Kérdéseinkre válaszolva Kon­csag-Szász Előd közölte: a multi­vi­tamin-készítményekre azoknak lenne szükségük, akik nem tudják megfizetni azt. Vagyis a mélyszegénységben élő gyermekeknek és felnőtteknek, akiknek az egyoldalú táplálkozás miatt pótolni kellene a vitaminokat.
– A valóság azonban az, hogy ezek a gyógyszerek eleve nem nekik készülnek, hanem az egészséges, fizetőképes populációnak, egyszerűen azért, mert igény van rá – tette hozzá. Úgy gondolja, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nincs szükség vitaminpótlásra. Orvosi utasításra, indokolt esetben azonban már csecsemőkortól adhatók vitaminok.
A fölöslegesen beszedett vitaminkészítmények megterhelik a szervezet kiválasztó rendszerét, vagy nagyon nagy adagban adva emésztési zavarokat okozhatnak. Csak két vitamin van, amely túladagolva mérgezéses tüneteket okoz: ez az A- és a D-vitamin.
– Időnként allergiás tünetekkel találkozunk, de fennáll az a lehetőség, hogy az interneten vagy ilyen-olyan hálózatokon keresztül forgalmazott termék nem is azt tartalmazza, amit a dobozon ír – tette hozzá a szakorvos.

Egészséges életmód
És ha a vitaminkészítményeket nem, akkor mit ajánl az őszi-téli felső légúti megbetegedések elkerülésére? – kérdeztük a szakembert. A Székelyudvarhelyi Városi Kórház gyermekgyógyásza szerint az anyatejes táplálással kezdődő egészséges táplálkozás, az aktív, sportos életmód, a dohányfüstmentes környezet, a gyakori kézmosás csökkenthetik a betegség kockázatát.
Koncsag-Szász Előd hozzátette: annyira gyakori megbetegedésről van szó (az egészséges gyermekek évente átlagosan hat-tíz alkalommal esnek át rajta), hogy érdemes úgy gondolni rá, mint ami a kisgyermekkor „normális” velejárója.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek