Földrengés rázta meg Chilét

99

Erős földrengés rázta meg Chile nyugati partszakaszát. A 6,9-es mozgás félelmetes volt, de emberéletet nem követelt. Az épületekben elenyésző károk keletkeztek, mivel az országban évtizedek óta földrengésbiztos épületeket építenek. Chile a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ezért itt rendkívül gyakoriak a földrengések.

Fotó: i.telegraph.co.uk

Pánik tört ki az erős földrengés után Chile nyugati partvidékén. A földmozgás epicentruma 35 kilométerre volt Valparaiso várostól, ahol az emberek az utcákra rohantak, amikor megérezték a rengést. Az épületekben jelentős károk nem keletkeztek, némelyikről azonban lehullott a vakolat, és volt olyan is, ahol tűz keletkezett. Rövid ideig megszakadt a mobiltelefon-szolgáltatás. A rengést a fővárosban, Santiagóban is érezni lehetett. Ez egy 6,9-es erősségű földrengés volt. A statisztikai adatok szerint évente egy ilyen intenzitású földmozgás mindig előfordul – mondta a chilei szeizmológiai központ vezetője. A rengés az Egyesült Államok geológusai szerint is erős volt. A hatóságok elővigyázatosságból elrendelték Valparaiso partmenti negyedének evakuálását. Attól tartottak, a földrengést cunami követi majd, ezért az ott élőket felszólították, hogy menjenek magasabban fekvő területekre. A cunamiriadót később lefújták. A chilei belügyminiszter köszönetet mondott, amiért az emberek higgadtan, nyugalmukat megőrizve reagáltak az újabb fölrengésre.
A dél-amerikai ország a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ezért gyakoriak a földmozgások. A legutóbbi nagy erejű 8,8-as fokozatú földrengést 2010. február 27-én regisztrálták. A természeti katasztrófának akkor 526 halottja volt. A valaha mért legsúlyosabb földrengés ugyancsak Chilében volt: 1960-ban a 9,5-es fokozatú földrengésben ötezernél többen vesztették életüket.

MTI

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek