Föld- és vízügyek Csíkszentgyörgyön

53

A 2016–2017-es időszak prioritása a földügyek rendezése – hangsúlyozta György József, Csík­szentgyörgy polgármestere. Azt mondta, pénz- és időigényes munkálatról van szó, de hosszú távon megtérül az erőfeszítés.

György József: amíg a földügyek rendezetlenek, nem lehet továbblépni Fotó: László Róbert
György József: amíg a földügyek rendezetlenek, nem lehet továbblépni Fotó: László Róbert

Csíkszentgyörgy önkormányzata szeretné elkészíttetni a község kataszteri nyilvántartását, ehhez pedig fel kell mérni a még fel nem mért mezőgazdasági területeket és befejezni a birtokba helyezéseket, fejtette ki a község elöljárója. Nem kis dologra vállalkoztak: a község adminisztratív területe 24 223 hektár, és ennek kb. 70 százalékára van birtoklevél kiadva.
– Most szinte elölről kell kezdenünk a munkát, mivel minden dűlőben parcellázási terveket kell készíteni – jegyezte meg György József. – Minden gazdának a területét fel kell keresni, beazonosítani, felmérni, adatlapot kitölteni. De nemcsak idő-, hanem pénzigényes is ez a munka. A 24 ezer hektár teljes rendezése mintegy 1,5 millió lejbe kerül, és önerőből kell megvalósítanunk. Beruházás ez is a maga nemében, de nem építkezés. Ám hosszú távon megtérül, hiszen amíg a földügyek rendezetlenek, nem lehet továbblépni.
A kataszteri nyilvántartás elkészítésére április–május folyamán írják ki a közbeszerzést, és legkésőbb júniusig szeretnének szerződést kötni a munkálatra, amennyiben lesz sikeres pályázó. Úgy vélik, három éven belül rendezhetik a földügyeket.
– Nem lesz könnyű. Nadrágszíj-parcella Csíkszentgyörgyön van bőven – jegyezte meg a község vezetője. – Olyan gazda is akad, akinek 40-50 parcellája van. De most már látjuk a fényt az alagút végén.
Az elöljáró a víz- és csatornahálózat helyzetét is ismertette. Az ivóvízhálózat kiépítésére 2006-ban írták ki a közbeszerzést, 2007-ben kezdték a munkálatot a fejlesztési minisztérium finanszírozásával, de az akkor tervezett beruházásnak csak 12 százaléka valósult meg.
– Egyszerű oka van ennek – jelentette ki a polgármester. – Nem jött a pénz. Olyan évek voltak, hogy százezer lejt utaltak ki, de olyan is, hogy semmit sem. Összesen olyan 800-900 ezer lejt költöttünk a vízhálózatra. Most két lehetőségünk van: a HarVíz Rt. közvetítésével, vagy a Vidékfejlesztési Alaphoz benyújtott pályázatból fejezzük be a beruházást. De mindenekelőtt az eddigi kivitelező át kell adja a munkát.
A csatornahálózat kiépítése szintén összegubancolódott: a 2010-ben elkezdett munka 65 százalékban van elvégezve, felépült a derítőállomás, de a kivitelező nem tartotta be az ütemet, elhúzódtak a munkálatok, és nemrégiben felbontották a szerződést. Ez a beruházás a Környezetvéd elmi Minisztériumon keresztül zajlott. A terv az egyéni csatlakozásokat nem tartalmazta. Most ugyancsak a HarVíz bevonásával szeretnének a végére járni, és az egyéni bekötéseket is elvégezni, ugyanakkor Kotormányban is szeretnék kiépíteni a víz- és a csatornahálózatot.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.